Velika anketa: Kolinda drastično gubi potporu, Škoro i Milanović jako rastu

Velika anketa: Kolinda drastično gubi potporu, Škoro i Milanović jako rastu
Kolinda Grabar Kitarović Foto: RTL

PREMA istraživanju preferencija kandidata u utrci za Pantovčak, aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović gubi potporu, pokazuju rezultati istraživanja CRO Demoskop o rejtingu stranaka i političara, provedeno za RTL u suradnji s Promocijom plus.

Kolindu Grabar-Kitarović i dalje bira najviše ispitanika, 30 posto, ali aktualna predsjednica u srpnju bilježi značajan pad, jer je u odnosu na lipanj izgubila gotovo pet postotnih poena potpore. Istodobno, raste potpora ostalim protukandidatima.

Bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović, koji je kandidaturu službeno objavio sredinom lipnja, bilježi rast od gotovo 3 postotna poena i sada je na 22,3 posto. Nekoliko dana nakon Milanovića, u utrku je ušao i Miroslav Škoro, kojeg sada bira 17,8 posto ispitanika, odnosno 4 postotna poena više nego u lipnju. Među njima su birači desnijih opcija, ali i 30 posto birača Živog zida, te 20-ak posto HDZ-ovaca kojima je Škoro očito bolji kandidat od Grabar-Kitarović.

Bivši sudac Mislav Kolakušić također bilježi blagi rast s 14 posto potpore. Ivana Pernara, bivšeg člana Živog zida, od jučer predsjednika novonastale stranke koja nosi njegovo ime, bira nešto manje od 3 posto ispitanika. Katarina Peović iz Radničke fronte je nešto iznad 2 posto, dok Tomislav Panenić, kojeg Most ne želi kandidirati, samostalno ne može prebaciti preko dva posto. Ostalih je 2,4 posto, a neodlučnih 7,2 posto.

Predsjednica gubi potporu

Uz velik broj predsjedničkih kandidata, kojih će vjerojatno biti još i više, realno je očekivati da ćemo pobjednika znati tek u drugom krugu. U srazu sa Zoranom Milanovićem i Miroslavom Škorom, aktualna predsjednica u oba slučaja i pobjeđuje, ali i bilježi pad potpore!

U srazu aktualne predsjednice i bivšeg SDP-ova premijera Grabar-Kitarović bolje stoji. Bira je 53,9 posto ispitanika. Dakle, pobjeđuje, no smanjila je prednost za postotni poen u odnosu na lipanj, a gotovo tri u odnosu na svibanj. Istodobno, nakon objave kandidature Zoran Milanović joj se približio, bira ga 41,7 posto ispitanika, gotovo tri postotna poena više nego prošlog mjeseca.

Neodlučnih je 4,4 posto što je nedovoljno da promjene pobjednika, ali dovoljno da utrka bude neizvjesna. 70-ak posto Škorinih birača u ovakvom izboru glas daje predsjednici, ali gotovo četvrtina ide Milanoviću. Kolakušićevi su se podijelili, ali više ih bira Milanovića - 60 posto.

Predsjednica bolja u srazu sa Škorom

Do pobjede, i to uz identičnu potporu, predsjednicu vodi sraz s Miroslavom Škorom. U drugom krugu s njim Grabar-Kitarović osvaja 53,9 posto glasova, a Škoro 38,1 posto. No ovdje je više neodlučnih, čak 8 posto.

Prije samo mjesec dana predsjednica je i ovdje uvjerljivije pobjeđivala. Sada je izgubila tri postotna poena, dok je toliko narasla potpora Škori. Ovakav izbor podijelio je SDP-ovce, ali više ih bira Grabar-Kitarović, baš kao i Kolakušićevi birači. Desnije opcije glas daju Škori, kao i 20-ak posto HDZ-ovaca. Što i nije čudno s obzirom na to da je Škoro bivši HDZ-ovac, a i 2008. do Sabora je došao preko njihove liste.

Zoran Milanović vs Miroslav Škoro

Predsjednica se još uvijek nije izjasnila oko toga ide li uopće u reizbor. U slučaju da se ne kandidira, u drugom ćemo krugu birati između Škore i Milanovića. Takav ishod značio bi veliku neizvjesnost, no ipak, pobjedu bi odnio Miroslav Škoro. Ovog glazbenika, bivšeg HDZ-ovca, konzula i doktora ekonomskih znanosti, bira 51,6 posto, dok bi pravnika, bivšeg diplomata, SDP-ova premijera i predsjednika te stranke, zaokružilo 44,4 posto ispitanika.

Neodlučnih je 4 posto, pa bi ovakva politička utakmica bila najneizvjesnija. Škoro uzima 70-ak posto glasova Grabar-Kitarović, ali gotovo četvrtina glas daje Milanoviću, dok su HDZ-ovci uvjerljivo uz Škoru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara