KORONAVIRUS U SVIJETU

Velika Britanija i Njemačka tvrde da imaju dovoljno remdesivira

Velika Britanija i Njemačka tvrde da imaju dovoljno remdesivira
Ilustracija: EPA

VELIKA BRITANIJA i Njemačka jamčile su da imaju dovoljne zalihe antivirusnog remdesivira, prvog lijeka koji se pokazao relativno učinkovitim u liječenju covida-19, čiju su gotovo cijelu proizvodnju od tri sljedeća mjeseca kupile Sjedinjene Države.

Američka vlada je objavila u ponedjeljak da je kupila 92 posto cijele proizvodnje laboratorija Gilead od srpnja do rujna ili oko 500.000 tretmana od ukupno 550.000 (za svaki tretman potrebno je prosječno 6,25 bočica).

"Predsjednik Trump je sklopio nevjerojatan ugovor kako bi Amerikanci mogli imati pristup prvom odobrenom terapeutskom liječenju covida-19", rekao je ministar zdravstva Alex Azar.

Lijek je odobren u Sjedinjenim Državama 1. svibnja nakon kliničkih pokusa koji su pokazali da za četiri dana skraćuje oporavak teško oboljelih od covida-19. Europa bi ga uskoro trebala odobriti.

Besplatne licence devetoro proizvođača

Objava Washingtona je izazvala strahovanja od nestašice drugdje u svijetu, ali barem su dvije europske zemlje objavile u srijedu da nisu zabrinute za svoje stanovnike.

"Velika Britanija koristi već neko vrijeme remdesivir, najprije u kliničkim testiranjima i danas u sklopu programa ranog pristupa lijekovima. Velika Britanija ima dovoljne zalihe remdesivira", rekao je glasnogovornik britanskog premijera.

U Njemačkoj je vlada "ranije osigurala zalihe remdesivira", izjavio je glasnogovornik ministarstva zdravstva i dodao je da zasad imaju dovoljne zalihe.

Laboratorij Gilead je naveo da je dao besplatne licence devetero proizvođača generičkih lijekova u Indiji, Pakistanu i Egiptu. Ti laboratoriji imaju dozvolu distribuirati njihove generičke verzije remdesivira u 127 zemalja, uglavnom u Africi, Aziji, na Bliskom istoku i u središnjoj Americi.

U razgovoru za američki kanal CBS 3. svibnja je šef Gileada Daniel O'Day tvrdio da bi se remdesivir proizveden u Sjedinjenim Državama mogao izvoziti.

Farasat Bokhari, profesor ekonomije sveučilišta East Anglia, objašnjava da najmanje jedan proizvođač generičkih lijekova u Bangladešu proizvodi remdesivir bez licence, na temelju odredbe Svjetske trgovinske organizacije kojom se dozvoljava zemljama u razvoju da to učine u nekim situacijama. 

Stručnjak smatra da ne bi trebalo doći do nestašice jer će se proizvodnja u nekim zemljama povećati i da je jedini problem brzina proizvodnje.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara