Velika Britanija traži snažniji mandat UN-a u Iraku

VELIKA BRITANIJA će nakon bombaškog napada kamionom na UN-ovo sjedište u Bagdadu zatražiti snažniji mandat UN-a za Irak, izjavio je u srijedu britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw.

Straw je također istakao kako je moguće da su Velika Britanija i Sjedinjene Države previdjele sigurnosni vakuum do kojeg je došlo nakon pada režima Sadama Huseina.

U intervjuu za televizijsku postaju BBC, Straw je citirao bivšu UN-ovu povjerenicu za ljudska prava Mary Robinson koja je izjavila kako je ovaj bombaški napad u kojem je, uz šefa UN-ove misije u Iraku Sergia Vieira de Melloa, poginulo još 20 osoba, "upozorenje čitavom svijetu".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi smo se, bez obzir na naše ranije pozicije ujedinili, a jedna od tema o kojoj ću raspravljati sutra u New Yorku je i odlučniji mandat UN-a u Iraku", dodao je Straw.

Strawov komentar o tome da su SAD i Velika Britanija previdjele sigurnosni vakuum do kojeg je došlo nakon pada Sadamova režima prvi je takav komentar u kojem najbliži saveznici SAD-a daju naslutiti da je sigurnosna situacija u Iraku gora nego se očekivalo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara