Velika glad u Ukrajini proglašena Staljinovim zločinom protiv čovječnosti

EUROPSKI parlament usvojio je rezoluciju u kojoj je velika glad iz 1932.-33. godine, zbog koje je živote izgubilo više milijuna Ukrajinaca, proglašena zločinom protiv čovječnosti.

Ukrajina od 2006. godine traži međunarodno priznanje kako je velika glad (Holodomor) u doba Staljinove ere bila čin genocida sovjetskih vlasti protiv Ukrajinaca. Rezolucija europskog parlamenta veliki pomor ljudi nije nazvala genocidom ali je "prepoznala kako je Holodomor užasan zločin protiv ukrajinskog naroda i čovječnosti".

Prema rezoluciji, Holodomor "je cinično i okrutno planiran od strane Staljinovog režima kako bi se provela politika kolektiviziranja poljoprivrede protiv volje ruralnog stanovništva iz Ukrajine". Broj žrtava nije nikada točno utvrđen i uvelike varira od izvora do izvora ali neki od njih navode  brojku od čak sedam milijuna umrlih od gladi.

Europski parlament je pozvao ostale zemlje bivše članice Sovjetskog Saveza da otvore svoje arhive o Holodomoru, kako bi se mogla provesti temeljita istraga o tom slučaju, prenosi ukrajinska agencija UNIAN.

K.S.
Foto: wikipedia.org

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara