Velika policijska akcija: Razbijen međunarodni internetski lanac od 50 tisuća pedofila

Ilustracija: AFP

U MEĐUNARODNOJ akciji otkriven je globalan lanac internetske pedofilije zbog čega je došlo do uhićenja stotina osoba.

U istrazi je otkriveno više od 50 tisuća pedofila iz Velike Britanije, SAD-a, Novog Zelanda, Australije i Tajlanda, gdje su već i uhićene prve osobe. Ukupno je spašeno 230 djece, od kojih 60 u Velikoj Britaniji, dok je uhićeno 184 sumnjivaca, od čega ih je 121 iz Velike Britanije, piše Guardian. Detalji akcije su otkriveni u Haagu gdje je bio smješten server internetske stranice.

Kada bi ostvarili kontakt, prebacili bi se na e-mail

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mreža je bila skrivena iza legalnog internetskog foruma, boylover.net, koji je imao server u Nizozemskoj no članovi su dolazili iz cijelog svijeta. Stranica je bila zamišljena kao forum samo za rasprave gdje su članovi mogli razgovarati o seksualnoj zainteresiranost za mlade dječake bez da počine bilo kakvo kazneno djelo, Kada bi ostvarili kontakt, prebacili bi se na e-mail preko kojega su razmjenjivali nezakonite fotografije zlostavljane djece.

Istragu nazvanu "Operacija spašavanja" vodio je britanski Nacionalni centar za zaštitu djece u suradnji s drugim policijama i agencijama diljem svijeta, a ograničili su se na 670 prekršitelja. Operacija je počela 2007. godine, kada su Britanci i Australci, nezavisno jedni od drugih, otkrili internetsku stranicu. Ubacili su se u forum te otkrili članove koji su predstavljali najveći rizik za djecu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara