"VELIKA TROJKA" EU-A OTVORILA SUMMIT U BERLINU

Čelnici Njemačke, Francuske i Britanije otvorili su u srijedu summit u Berlinu dok su ostale članice Europske unije izrazile zabrinutost da takozvana velika trojka preuzima vlast kako bi dominirala uskoro proširenom unijom.

Osim razmatranja budućih poteza u EU-u, njemački kancelar Gerhard Schroeder, francuski predsjednik Jacques Chirac i britanski premijer Tony Blair nadaju se da će ostaviti po strani podjele koje je prouzročio irački rat. Također će razgovarati o krhkoj europskoj ekonomiji.

Čelnici su razmatrali ekonomske reforme prije nego što su se povukli na privatne razgovore na kojima, kako su rekli njemački domaćini, neće biti izdana nikakva službena izjava.

Očekuje se da tijekom zajedničke večere teme razgovora trojice čelnika budu donošenje europskog ustava nakon neuspjeha summita u Bruxellesu u prosincu prošle godine, izbor buduećg predsjednika Europske komisije koji treba biti imenovan na summitu u lipnju, te zahtjevi trojke za zamrzavanje proračuna EU-a od 2007. do 2013.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim toga, na dnevnom redu naći će se Irak, arapsko-izraelski sukob kao i moguće članstvo Turske u EU-u, rekli su dužnosnici.

Isključenje drugih čelnika EU-a i očita tajnost osjetljivog dijela summita naljutila je druge vlade i unijela zabrinutost da Berlin, Pariz i London žele dominirati u donošenju odluka.

Italija je pokrenula val kritika izjavom talijanskog premijera Silvija Berlusconija koji je summit velike trojke nazvao "velikom zbrkom".

(Hina) xkga yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara