Pogledajte pakao kod Makarske: Požar napokon pod kontrolom

Pogledajte pakao kod Makarske: Požar napokon pod kontrolom

Foto: Ivo Ravlic / Cropix

DUZS je oko 16 sati izvijestio kako je požar kod Podgore pod kontrolom. Na požarištu su 32 vatrogasne postrojbe s 275 vatrogasaca i 53 vozila. Prilikom gašenja požara nekoliko je vatrogasaca zatražilo liječničku pomoć zbog nadražaja očiju i uganuća noge.

Tijekom noći aktiviran je Stožer zaštite i spašavanja općine Podgora te su sve službe stavljene u punu pripravnost pružajući potporu vatrogascima.

Požarište su tijekom dana obišli ravnatelj DUZS-a Damir Trut, glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin, župan Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanader i gradonačelnik Makarske Marko Bebek.

Borba s vatroma trajala čitavu noć

Čitavu noć gorilo je kod Podgore. Veliki požar izbio je sinoć oko 22.40 sati od ceste za Vrgorac na skretanju za Biokovo koji se nošen burom brzo širio prema Gornjoj Podgori, pa su radi gašenja odmah angažirane sve postrojbe vatrogasnih društva od Brela do Drvenika.

Požar se širio i dalje istočno od mjesta i na zapadnom dijelu prema Tučepima, no kuće su ipak obranjene. Od Podgore, gdje je opožareno cijelo područje od Jadranske magistrale do planine Biokovo, požar se proširio skoro do susjednog mjesta Tučepi, iznad kojeg su jutros kanaderi natapali rubove požarišta.

Prve informacije s terena govore da je požar zahvatio površinu od približno 1000 ha.  Izgorjela je borova šuma, masline i nisko raslinje. Vatra je došla i nadomak kuća, ali one su nasreću obranjene. Zbog požara je isključen i dio elektrovoda prema Podgori i južnom dijelu makarskog primorja zbog čega su neka naselja i dio Podgore bez struje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pomoć hitaju sve raspoložive snage

Na gašenje požara u Podgori kod Makarske upućena je i pomoć iz Šibensko – kninske županije te su angažirane sve Državne intervencijske postrojbe (Split, Zadar, Šibenik, Dubrovnik). Prema požarištu je upućena pomoć u ljudstvu i tehnici iz deset županija s kontinenta., javljaju iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Iz Dubrovnika će u Podgoru stići 50-tak vatrogasaca s opremom. Na požarište će biti upućena i tri kanadera.

Zbog vatre je zatvorena cesta D8, pa se iz smjera Dubrovnika vozi zaobilazno od Ploča prema Vrgorcu te autocestom prema Splitu. Na cesti Makarska-Vrgorac promet je otežan jer su ju uglavnom zauzela vatrogasna vozila vatrogasaca koji su stigli s cijelog makarskog područja.

Osim tri kanadera, na požarište su upućena još dva helikoptera s uređajem za gašenje, još jedan kanader i tri zračna traktora, javljaju iz DUZS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara