Veliki prosvjed protiv vlasti u Bukureštu zbog tragedije u noćnom klubu: Traži se ostavka premijera

Veliki prosvjed protiv vlasti u Bukureštu zbog tragedije u noćnom klubu: Traži se ostavka premijera

 Foto: Hina

OKO 15.000 ljudi prosvjedovalo je večeras u Bukureštu tražeći ostavke socijaldemokratskog premijera Victora Ponte i ministra unutrašnjih poslova Gabriela Oprea nakon požara u petak u noćnom klubu u kojem su poginule 32 osobe.

"Ponta ostavka", "Oprea ostavka", "Ubojice", vikali su okupljeni na trgu Victoria, sjedištu vlade u središtu glavnog grada. Neki su nosili rumunjsku zastavu s rupom, simbol narodne revolucije protiv režima diktatora Nicolae Ceausecua prije 25 godina.

Masa je izašla na ulice na poziv društvenih mreža i uputila se prema ministarstvu unutrašnjih poslova, a zatim prema parlamentu.

Pirotehnička predstava je izazvala požar u noćnom klubu u kojem je poginulo 26 osoba koje su došle na koncert. Među 200 ozlijeđenih, 6 je podleglo.

Noćni klub otvoren u bivšoj tvornici cipela u središtu Bukurešta nije imao potrebne dozvole za organiziranje koncerata, kao ni za pirotehničke predstave. Trojica vlasnika kluba su od utorka u pritvoru.

Jedan tridesetogodišnji prosvjednik je objasnio da su izašli na ulice u "znak solidarnosti za žrtvama požara u klubu Colectiv, u znak prosvjeda protiv vlade i protiv gradonačelnika 4. okruga u kojem se klub nalazi kao i protiv sustava koji dozvolio da se takva tragedija dogodi".

Nakon tragedije se predsjednik Klaus Iohannis posebno oštrim izjavama zalagao za temeljne promjene u rumunjskom društvu.

Premijer Victor Ponta, optužen za korupciju, mjesecima je pod pritiskom, a predsjednik i oporba traže njegovu ostavku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara