Veliki sukob policije s ljevičarima i skvoterima u Berlinu, ozlijeđeno preko 100 policajaca

Veliki sukob policije s ljevičarima i skvoterima u Berlinu, ozlijeđeno preko 100 policajaca

Foto: Hina

NAJMANJE 123 policajca ozlijeđena su u sukobima tijekom noći između ljevičarskih protukapitalističkih prosvjednika i policije u Berlinu, po podacima objavljenim danas, u sklopu sukoba berlinske skvoterske scene s vlastima oko dozvola za stanovanje.

U subotu navečer uhićeno je 86 prosvjednika, objavila je policija, ističući da je riječ o najagresivnijem i najnasilnijem prosvjedu u zadnjih pet godina.

Gotovo 3500 ljudi okupilo se na prosvjedu organiziranom zbog odluke berlinskih vlasti da rasčiste skvotersko naselje u bivšem Istočnom Berlinu. Na osiguranju skupa angažirano je 1800 policajaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prosvjednici su na policiju bacali boce, kamenje i petarde, a širom grada zapaljeno je više automobila.

Gradonačelnik Berlina Michael Mueller sklon je dijalogu s prosvjednicima, kao i neke manje lijeve stranke, no gradski načelnik za unutarnje poslove Frank Henkel je protiv toga i prosvjede smatra "ljevičarskom orgijom nasilja".

Berlinska skvoterska scena pojavila se nakon pada Berlinskog zida 1989. u bivšem istočnom komunističkom dijelu grada. Mnogi ilegalno okupirani stanovi sada se nalaze u popularnim i traženim četvrtima.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara