Veliki transparent u Mostaru: Komšić persona non grata

Veliki transparent u Mostaru: Komšić persona non grata
Foto: EPA

NA ZAPADNOM ulazu u Mostar postavljen je veliki natpis s kojega je poručeno kako ni u tome gradu novoizabrani član BiH Predsjedništva Željko Komšić nije dobrodošao.

"Komšić persona non grata", stoji na natpisu ispisanom na bijelome platnu. Vodstvo toga grada formalno se nije priključilo kampanji u kojoj su gotovo sve većinske hrvatske općine, gradovi i županije poručile Komšiću da ga ne smatraju hrvatskim članom Predsjedništva, nego predstavnikom Bošnjaka, budući da je za njega glasovao najveći broj pripadnika toga naroda.

Čelnici pet većinskih hrvatskih županija jučer su javno proglasili Komšića nepoželjnom osobom, a prethodno je to napravilo 20-ak čelnika općina i gradova u BiH.

Pobjeda u izbornoj utrci

Komšić je pobijedio u izbornoj utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH protukandidata Dragana Čovića iz HDZ-a BiH. Hrvatske stranke i više udruga i pojedinaca upozorili su da je Komšić treći put zaredom nametnut mimo volje Hrvata glasovima Bošnjaka, koji su četiri puta brojniji u Federaciji BiH.

Zbog kršenja duha Daytona s izborom Komšića reagirali su i predstavnici službenog Zagreba te na to upozorili zemlje članice EU. 
Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, u četiri gotovo isključivo hrvatske općine na području Županije zapadnohercegovačke Komšić je dobio oko 280 glasova ili 0,66 posto, a za Čovića  je tamo glasalo oko 30.000 Hrvata. Istodobno, Komšić je pobjeđivao i u općinama u kojima doslovno Hrvati uopće ne žive.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara