Veliko otkriće Đikića u borbi protiv tumora, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti

OBJAVLJENO je otkriće Ivana Đikića, hrvatskog znanstvenika sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, koje bi moglo imati ključnu ulogu u borbi protiv tumora te Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Tako je otkrivena nova bjelančevina Rpn13, koja je receptor za razgradnju bjelančevina na proteazomu, čistaču stanice, koja ujedno ima važnu ulogu u razvoju tumora i bolesti živčanog sustava.

Ogroman napredak u borbi protiv teških bolesti

Tumori, Parkinsonova, te Alzheimerova bolest imaju zajedničko to što se javljaju kad se stanicama gomilaju tvari koje s vremenom postaju stanični otpad, pa tako postaju pogodno su tlo za razmnožavanje zloćudnih stanica.

No, tu na scenu stupa bjelančevina Rpn13, koja otkriva taj otpad, a ujedno djeluje kao receptor za razgradnju bjelančevina na proteazomu - bjelančevini koja čisti stanicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo otkriće znači, kako kaže Đikić, da će preživljavanje biti produljeno, te da će se "Kombinacijom znanja, novih tehnologija i kliničkih istraživanja moći kontrolirati tumore kao kronične bolesti. U tom konceptu neki tumori će biti izliječeni brzo".

Vrhunac dugogodišnjih istraživanja

Cijeli projekt, u kojem je uz Đikića sudjelovala i mlada hrvatska znanstvenica Koraljka Husnjak započeo je još prije četiri godine.

Inače, Đikić je nakon višegodišnjih istraživanja ubikvitina, proteina koji služi kao signalna molekula za obilježavanje starih i istrošenih proteina koje treba razgraditi na proteazomu, sa svojim suradnicima došao do tragova koji su doveli do ovog važnog otkrića. 

A.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara