Velimir Lalić na HTV-u predstavio program LS-a za manjinsku izbornu jedinicu

Velimir Lalić, LSov kandidat za zastupnika češke i slovačke manjine, večeras je na HTVu predstavio program za 11. izbornu jedinicu koji se temelji na poboljšanju prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, posebno oko školovanja na materinjem jeziku.

Lalić je "češke i slovačke besjede" označio kao uzore u očuvanju etničkih i kulturnih vrijednosti nacionalnih manjina, ali i istaknuo da, unatoč dobrim zakonskim okvirima, u njihovoj primjeni postoje određeni problemi.

To se, kaže, posebno odnosi na školovanje djece na jeziku nacionalnih manjina, koje se u manjim sredinama odvija tek fakultativno.

Upozorio je na izumiranje hrvatskih sela, a time i mjesta u kojima žive pripadnici češke i slovačke nacionalne manjine, te je najavio da će se, ako uđe u Hrvatski sabor, založiti za jačanje sela i rješavanje gospodarskih i socijalnih pitanja kako bi se potaknuo njihov razvoj.

Borit će se, kako je rekao, i za dvostruko pravo glasa nacionalnih manjina, a pozvat će sve Čehe i Slovake koji žive u Hrvatskoj da budu most suradnje sa svojim matičnim državama i tako pomognu što brži ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Posebno će se, kaže, zalagati za toleranciju i solidarnost jer će "Hrvatska biti bogata i razvijena onoliko koliko su razvijena mjesta gdje njezini građani žive".

(Hina) tr/ibob sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara