Venezuela otkazuje sporazume s Visom, Mastercardom i Maestrom

Venezuela otkazuje sporazume s Visom, Mastercardom i Maestrom
Foto: EPA

SREDIŠNJA banka Venezuele i upravljačke institucije bankarskog sektora (SUDEBAN) te zemlje odlučili su do kraja siječnja iduće godine otkazati sporazume s franšizama Visa, Mastercard i Maestro, izvijestio je specijalizirani financijski portal Banca y Negocios.

Prema planu, operacije s debitnim karticama tih sustava u Venezueli trebaju biti obustavljene od 30. studenoga ove godine, a od 30. siječnja 2020. s kreditnim karticama.

SUDEBAN je naredio financijskim institucijama stvaranje neovisnog platnog sustava u svjetlu američkih sankcija Venezueli i najava predsjednika Madura o "dedolarizaciji" zemlje. Banke prema tom nalogu moraju razviti "suvereni" sustav za obradu debitnih i kreditnih transakcija kupaca korištenjem biometrijske identifikacije.

Stručnjaci smatraju malo vjerojatnom uspostavu takva sustava u kratkom vremenu i navode kako se u Venezueli zadnjih mjeseci zapravo provodi dolarizacija jer je uporaba dolara gotovo potpuno liberalizirana.

Američke sankcije protiv Venezuele na snazi su od ožujka 2015., kada ih je predsjednik Barack Obama uveo za niz venezuelskih dužnosnika kao odgovor na protjerivanje američkih diplomata iz te zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara