Venezuela postala članica Vijeća za ljudska prava UN-a unatoč protivljenju SAD-a

Venezuela postala članica Vijeća za ljudska prava UN-a unatoč protivljenju SAD-a
Foto: Epa

VENEZUELA je danas izabrana za članicu Vijeća za ljudska prava UN-a, sa 105 glasova za, usprkos lobiranju SAD-a, udrugama za ljudska prava i iznenadnom ulasku Kostarike u utrku za mjesto u tom Vijeću.

Kostarika je dobila 96 glasova od ukupno 193 glasa zemalja članica UN-a, iako je objavila kandidaturu ovoga mjeseca, kada je predsjednik Carlos Alvarado Quesada poručio da "venezuelski režim nije prihvatljiv kandidat".

Brazil dobio drugi mandat

Kostarika, Venezuela i Brazil natjecali su se za dva mjesta u Vijeću za ljudska prava koje ima 47 članova, a čiji novi saziv započinje 1. siječnja.

Brazil je dobio drugi trogodišnji mandat sa 153 glasa.

Zemlje mogu biti članice Vijeća za ljudska prava samo dva puta zaredom.

"Nezaslužen i tijesni izbor Venezuele u Vijeće za ljudska prava UN-a šamar je u lice nebrojenim žrtvama te zemlje koje su mučile i ubile vladine snage", rekao je zamjenik direktora Human Rights Watcha Philippe Bolopion.

Članica usprkos Maduru

SAD podupire oporbenog vođu Juana Guaidoa koji se u siječnju 2019. proglasio privremenim predsjednikom Venezuele, a kasnije je pozvao vojsku da izvede državni udar koji nije uspio.

Više od 50 zemalja priznalo je Guaidoa kao čelnika Venezuele, a američki potpredsjednik Mike Pence pozvao je UN u travnju da izbaci Madurovu vladu iz UN-a.

"Morat ćemo ocijeniti utjecaj ove pobjede u nadolazećim danima, ali mislimo da je riječ o povijesnoj pobjedi, uzimajući u obzir bjesomučnu kampanju koja je bila protiv nas", kazao je ministar vanjskih poslova Venezuele Jorge Arreaza za venezuelsku državnu televiziju.

Opća skupština UN-a osnovala je Vijeće za ljudska prava 2006., a Vijeće bi trebalo promovirati i štititi ljudska prava.

Vijeće ima 47 država članica koje se rotiraju i ravnomjerno su geografski raspoređene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara