Verheugen otklanja opasnosti "turskog scenarija" za Hrvatsku

EUROPSKI povjerenik za proširenje Europske unije Guenter Verheugen izjavio je kako očekuje da će Hrvatska na summitu EU-a za tri tjedna dobiti i službeni status zemlje-kandidatkinje u skladu s pozitivnim mišljenjem koje je već izrekla Europska komisija.

"Europska komisija svoje je mišljenje o hrvatskoj kandidaturi za članstvo već donijela i ono je pozitivno, te očekujem da će se naše mišljenje podržati", rekao je Verheugen u utorak u Ljubljani na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje što Hrvatska može očekivati na sastanku.

Istodobno, Verheugen nije želio špekulirati hoće li Hrvatska na tom skupu dobiti samo status zemlje kandidata ili i datum za početak pregovora s EU, dodajući da je to izvan njegove "zone odgovornosti" te da je "stvar u raspravi". Dodao je, međutim, da je osobno kontaktirao i sa zemljama koje su "možda kritičnije" prema hrvatskoj aplikaciji, no da su sve one izrazile pozitivan stav prema avisu Europske komisije.

Odgovarajući da pitanje jednog slovenskog novinara, Verheugen je odlučno odbacio mogućnost da bi Hrvatska mogla dobiti "turski status" u vezi s pregovorima, odnosno da će postati službenom kandidatkinjom za članstvo, ali da će joj se stalno pomicati datum početka pregovora i da će tako ostati u "europskoj čekaonici".

"Ne, nećemo više formirati grupe država (za pregovore), sve nove kandidatkinje imat će individualan put", rekao je Verheugen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je, kako je istaknuo, u Sloveniji i to "posljednji put u sadašnjoj ulozi" razgovarao s ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom i premijerom Antonom Ropom, a predsjednik države Janez Drnovšek uručio mu je državno odlikovanje za njegove zasluge u širenju EU-a i prijateljstvo prema Sloveniji. Verheugena je pratio i Janez Potočnik, odnedavno europski povjerenik iz Slovenije u Europskoj komisiji koji se uključio u rad Verheugenove komisije.

"Perspektiva zapadnog Balkana je jasna, a to je članstvo u Europskoj uniji", rekao je Potočnik koji je s Verheugenom sudjelovao i na konferenciji za novinare. Istaknuo je da je od samih država te regije ovisno kakvom brzinom će pristupati EU-u, ali da vrijeme i "nije toliko važno koliko to da kroče pravim putem".

U tom smislu, Potočnik je ocijenio i velikim uspjehom kandidaturu Hrvatske za punopravno članstvo i pozitivan avis Europske komisije.

"Odluku komisije treba gledati kao pozitivan, a ne negativan signal ostalim državama u regiji jer im jasno pokazuje put u njihovu budućnost", rekao je Potočnik.

Verheugen je sa slovenskim dužnosnicima razgovarao i o pitanjima kao što su europski ustav, dokument o financijskoj perspektivi EU-a od 2007. do 2017. godine, izborima u Europski parlament i nekim drugima.

Istaknuo je da je Slovenija ulaskom u Europsku uniju postala prepoznatljiva država i zemlja s većim političkim utjecajem, pa i u regiji, te da je siguran da će i dalje biti "priča o uspjehu", te da će prva u ekonomskom pogledu dostići prosjek koji imaju stare članice Unije. Složio se i sa namjerom Slovenije da sponzorira buduće uključenje Makedonije u EU kroz suradnju u okviru tzv. "twinning projekata" (usklađivanje zakonodavstva s europskim modelom). U tom smislu, slovenski su dužnosnici istaknuli da je u planu financijske perspektive nakon 2007. godine osigurati i financijska sredstva mimo financijskih instrumenata koje postoje u okviru predpristupne pomoći sa zemljama koje već imaju status kandidata ili će ga uskoro dobiti. U tom smislu bit će izrađen i dokument pod nazivom Unified Preaccession Strategy.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara