Verheugen: UN-ov plan za Cipar treba i dalje biti na stolu

EUROPSKI povjerenik za proširenje EU Guenter Verheugen rekao je da bi mirovni plan UN-a za ujedinjenje Cipra trebao i dalje "ostati na stolu".

Pregovori o ujedinjenju Cipra, sazvani u Den Haagu na zahtjev glavnog tajnika UN-a Kofija Annana, propali su u utorak rano ujutro nakon što su ciparski Turci odbili Annanov mirovni plan.

"Posljednja verzija UN-ova plana predstavlja iznimno povoljnu ponudu za ciparske Turke. Posve sam siguran da nikada neće biti bolje ponude ni boljeg rješenja za ciparske Turke", rekao je Verheugen, dodajući da je za "ciparske Turke od najveće važnosti da UN kaže da plan ostaje na stolu".

Verheugen je izrazio uvjerenje da je rješenje ciparskog pitanja moguće postići do kraja 2004, do kada bi Europska komisija trebala iznijeti mišljenje o otvaranju pregovora o priključenju s Turskom.

Sjedinjene Države objavile su u utorak da su "duboko razočarane" neuspjehom ciparskih mirovnih pregovora, izrazivši žaljenje zbog stajališta vođe ciparskih Turaka Raufa Denktasha koji nije pristao na raspisivanje referenduma o ujedinjenju otoka.

Ciparski Grci objavili su pak da će nastaviti sa svojim naporima na ujedinjenju otoka na temelju UN-ova mirovnog plana unatoč tome što ga je vođa ciparskih Turaka Rauf Denktash odbio.

Predsjednik ciparskih Turaka Tassos Papadopoulos uživa potporu svih stranaka da se "brzo postigne rješenje bez mijenjanja filozofije plana glavnog tajnika" UN-a Kofija Annana, rekao je Demetris Christofias, čija je stranka Akel članica vladajuće koalicije.

Cipar je podijeljen od 1974. godine kada je turska vojska okupirala sjeverni dio otoka kao odgovor na državni udar ultranacionalističkih ciparskih Grka koji su otok željeli pripojiti Grčkoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara