Vesna Parun danas slavi 81. rođendan

VODEĆA hrvatska pjesnikinja, esejistica, dramatičarka, spisateljica za djecu, satiričarka, kritičarka i prevoditeljica Vesna Parun danas slavi 81. rođendan.

Najprevođenija i najcitiranija hrvatska pjesnikinja više od godinu dana nalazi se u lječilištu u Stubičkim Toplicama, na istom mjestu gdje je lani proslavila prethodni rođendan. Unatoč teškim bolničkim uvjetima Vesna ne prestaje objavljivati nova djela, a neka od njih i u vlastitoj nakladi.

U književnost je ušla 1947. zbirkom "Zore i vihori", satkanom od dvaju kontrasnih osjećaja; s jedne stane radost življenja, djetinjstvo, priroda i ljubav, a s druge stradanje i smrt.

Ljubav je središnja tema njezina pjesništva i u punoj mjeri dolazi do izražaja u knjizi "Crna maslina" iz 1955. Tu je zbirku književna kritika ocijenila stupom čitave pjesničke građevine i svečanost u umjetnosti riječi. Stvorena od sna i jave, ima antologijsko mjesto u našoj suvremenoj lirici. Zbirke "Vidrama vjerna", "Koralj vraćen moru" i "Vjetar Trakije" velika su Vesnina himnička djela posvećena moru.

Razmišljanja, čuđenja i pitanja najviše su odjeka našla u knjizi "Ukleti dažd" 1969., jednoj od vrhunaca njezine poezije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sredinom šezdesetih piše stihovane basne, humorističkoga povijesnoga i političkoga sadržaja, te posebno u knjizi "Apokaliptičke basne" iz 1976. izražava svoj gnjev prema naličju svakodnevice, a slično piše i u knjizi "Tronožac koji hoda".

Objavila je dvadesetak knjiga za djecu, velik broj proznih tekstova i eseja koje književna krtitika drži, ne samo za smotru ideja, nego za svečanost jezičnog bogatstva i stilskih bravura.

Društvo hrvatskih književika čestitalo je danas Vesni Parun 81. rođendan, zaželjevši joj "puno zdravlja, sunca, mora, vjere, ljubavi i stvaralačkoga nemira u jeziku hrvatskome". Obećavaju da će DHK i prije njezina 82. rođendana objaviti joj novu zbirku antologijskih pjesama.

Čestitajući velikoj pjesnikinji rođendan u ime Ministarstva kulture, zamjenica ministra Biseka Cvjetičanin u brzojavu ističe da je poezija Vesne Parun za istinske poklonike u Hrvatskoj, za modernu i prije svega osviještenu publiku, i dalje najljepši dio našega neupitnoga književnoga bogatstva.

"Mnogo je dobrih pjesnikinja u nas, ali nitko nije znao tako pjevati o tragičnom biću u matičnom pejsažu kao Vi. Želimo Vam još puno uspjeha u životu, u onoj lijepoj i strašnoj magmi koju Vi itekako poznajete, a stihom se njome tako suvereno krećete", stoji u brzojavu zamjenice ministra Biserke Cvjetičanin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara