Vesna Škare-Ožbolt o slučaju bračke sutkinje: Pravosuđe svoje ovlasti mora primjenjivati prvo na sebi

Vesna Škare-Ožbolt o slučaju bračke sutkinje:  Pravosuđe svoje ovlasti mora primjenjivati prvo na sebi

PREDSJEDNICA DC-a i bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt komentirala je za Index mogućnost da će slučaj kontroverzne supetarske sutkinje Ivane Domić koja je zloporabom ovlasti s još 17 osoba Bračane oštetila za 75 milijuna kuna otići u zastaru.

"Taj je postupak pokrenut 2004. godine. Osobno sam je razriješila dužnosti i to zbog ozbiljne zloporabe ovlasti. To je bio prvi otkriveni slučaj ozbiljne korupcije u pravosuđu, a vidimo da još nema svoj završetak." - rekla je Vesna Škare-Ožbolt.

Na pitanje smatra li da je odugovlačenje s postupkom politički uvjetovano, predsjednica DC-a rekla je da ne može o tome olako javno govoriti, ali da je činjenica da osoba koja je tako ozbiljno poljuljala ugled pravosuđa sada radi u jednoj tvrtki koja se bavi nekretninama i, osim razrješenja dužnosti, ne trpi nikakve posljedice ni sankcije.

"U tom se slučaju uopće ne zna dokud je istraga stigla. Slično je i sa zloporabom na sudu u Makarskoj. Smatram da se postupci protiv sudaca moraju voditi jako brzo kako bi uvjerili javnost da pravna država funkcionira. Pravosuđe mora svoje ovlasti primjenjivati prvo na sebi." - rekla je Škare-Ožbolt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako komentira tvrdnju aktualne ministrice Ane Lovrin da nije upućena u taj slučaj, Škare-Ožbolt je rekla da je to čudi, budući da bi kao prva osoba pravosuđa morala promatrati slučajeve u kojima se suci nalaze na optuženičkoj klupi, ponajprije zbog očuvanja ugleda samog pravosuđa.

Podsjećamo, bivša predsjednica supetarskog Općinskog suda Ivana Domić optužena je da je u predmetima u kojima je trebalo utvrditi i uknjižiti vlasnike većeg broja parcela na otoku Braču nezakonitim presudama tužene navodila kao odsutne ili nepoznatih boravišta.
Time je većem broju osoba koje su podnosile tužbe omogućila protupravno stjecanje vlasništva nad nekretninama ukupne vrijednosti oko 75 milijuna kuna. Uz nju je optuženo još 17 osoba, odvjetnici s kojima je bila u dosluhu i nezakoniti vlasnici zemljišta.

V.Š.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara