Vice Vukojević kazneno prijavio Mesića zbog krađe novca za obranu i ratnu siročad

VICE VUKOJEVIĆ, donedavni sudac Ustavnog suda, podnio je kaznenu prijavu protiv predsjednika Stjepana Mesića.

Informacije do kojih je došao već ranije mogao je objaviti tek sada, kad je prestao biti sudac Ustavnog suda, jer bi u protivnom bio u sukobu interesa, objašnjava Vukojevićev odvjetnik Zvonimir Hodak, a prenosi Večernji list.

Mesića i Sokolića sumnjiči za “zloporabu položaja i ovlaštenja”

Prošlog tjedna je tako Hodak u ime Vukojevića podnio prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, u kojoj se Mesića kao predsjednika Sabora 1993. i Vladimira Sokolića, bivšeg generalnog konzula u Műnchenu sumnjiči za kaznena djela “zloporabe položaja i ovlaštenja”.

U prijavi stoji da su njih dvojica “zajednički i prema prethodnom dogovoru, u lipnju i srpnju 1993. podignuli s računa Ministarstva vanjskih poslova u Generalnom konzulatu RH u Műnchenu iznos od 120.609,73 DEM, te od tog iznosa predali Mirku Ljubičiću Švepsu 11.000 DEM, Branislavu Mihaljeviću 9200 DEM, Radi Knezu 8800 DEM, te Mihaljeviću i Knezu dodatnih 700 DEM".

To su neistinito prikazali u službenoj dokumentaciji kao iznos koji će se upotrijebiti za kupnju opreme za Hrvatsku vojsku, nastavlja se u prijavi, dok dokumenti pokazuju da je bila riječ o nabavi nekoliko osobnih automobila, mercedesa, koje “nisu registrirali na HV, odnosno Ministarstvo obrane RH”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojac je to počinio bez znanja i odobrenja tadašnjeg ministra vanjskih poslova Mate Granića i ministra obrane Gojka Šuška, zbog čega je Sokolić bio razriješen dužnosti generalnog konzula.

"Mesić je protupravno prisvojio 5500 DEM, namijenjenih ratnoj siročadi"

Vukojević još u kaznenoj prijavi iznosi da je Mesić "protupravno prisvojio" 5500 DEM namijenjenih za humanitarne svrhe, i to za ratnu siročad.

Otkrio je i to da je o razgovoru od 14. prosinca 1993. te izvještavanju Tuđmana sastavljen transkript, no, Mesić je nakon nakon izbora za predsjednika RH 2000. tražio da se navodi iz transkripta, ako izađu u javnosti, zaniječu.

Hodak je još izjavio kako je njegov klijent, kada je prestao biti sudac, odlučio javnosti iznijeti sve što zna o trenutačnom predsjedniku, te dodaje kako ima dojam da je ovo tek početak, stoji još u Večernjem listu.

A.P.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara