VIDEO Bandić se ne smatra krivim, nakon suđenja ga izveli na stražnja vrata

VIDEO Bandić se ne smatra krivim, nakon suđenja ga izveli na stražnja vrata
Foto, Video: Index, Tomislav Miletic/PIXSELL

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić pojavio se na zagrebačkom županijskom sudu gdje se izjasnio da nije kriv za nezakonitosti u zbrinjavanju otpada.

Suđenje je formalno krenulo ispočetka nakon što je Uskok optužnici u slučaju Agram pripojio optužbe za zbrinjavanje otpada.

Uz Bandića na optuženičkoj klupi našao se i vlasnik CIOS-a Petar Pripuz i još 15 optuženika, dok je postupak u odnosu na Slobodana Ljubičića razdvojen zbog zdravstvenih razloga.

Svi se izjasnili da nisu krivi

Svi okrivljenici izjasnili su se da nisu krivi za optužbe po kojima je grad bez javnog natječaja dodjelio CIOS-u posao zbrinjavanja otpada.

Suđenje uz novinare prate aktivisti među kojima i Dario Juričan, kandidat u nedavnoj predsjedničkoj kampanji koji Bandića javno proziva zbog korupcije.

Aktivisti dočekali Bandića

Bandića je pred zagrebačkim Županijskim sudom skupina kativista dočekala zvižducima i povicima "Lopove, lopove!".

Okupljeni aktivisti raznih udruga nosili su transparente s natpisima "Lopove u zatvore", "Stavi pravu stvar na pravo mjesto - u Remetinec", "20 godina Bandićevog terora - tražimo pravdu od suda"...

Gradonačelniku su donijeli i poklon za zatvor: četkicu za zube, ručnik s njegovim imenom, sapun, toaletni papir i mandarine.

Pasanec: Nemoguće je da Bandić nikada nije kriv

Aktivistica iz udruge Siget Gordana Pasanec poručila je kako žele da sud donese konačnu i pravednu odluku.

"Nemoguće je da on nije nikad kriv. Sramotno je da se mijenjaju iskazi i da se optužnice stalno nadopunjuju radi nečijeg interesa", rekla je, dodavši kako će građani danas pokazati da im je dosta mita i korupcije.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika i poslovnih partnera gradskih tvrtki Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tužiteljstvu vraćene na doradu.

Krajem ožujka 2019. optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda obustavilo je postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Krajem listopada prošle godine sud je potvrdio dio optužnice protiv Bandića i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza koja se odnosi na zbrinjavanje otpada.

Bandić i suoptuženici i ranije odbacivali krivnju

U ranije potvrđenom dijelu optužnice Bandić i njegovi suoptuženici također su odbacili krivnju na početku suđenja u listopadu 2018.

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad-projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

Tijek događaja:

11:52 Tužitelji nisu htjeli dati izjave.

11:51 Prosvjednika nema ispred suda, a optuženici su izvedeni na stražnja vrata dok su odvjetnici izašli na glavna vrata. Sloković su pitali o tome, dok je ona rekla kako to nije vidjela.

11:50 “Ovo je zaista čudan proces, imovinske koristi nije bilo, šest godina smo samo o tome raspravljali, ima li je ili nema. Sada smo utvrdili da se sve radilo po izrazito niskim cijenama i da nitko nije imao imovinske koristi, a sad što je ta nekakav osobna, neimovinska korist, ostaje da vidimo”, rekla je Jadranka Sloković. 

Kaže da je optužnica na silu sklepana i očekuje oslobađajuću presudu. 

11:48 “Nikakva imovinska korist nije ostvarena. Bila je vrlo velika hitnost, zdravlje građana je bilo ugroženo, otpad se morao zbrinuti i nije se mogao samo odložiti”; rekao je odvjetnik Pripuza nakon suđenja Ante Nobilo.

11:43 Rasprava je za danas završena, suđenje se nastavlja 27. siječnja.

11:05 Obrana je zatražila ispitivanje Sandre Perković umjesto samo čitanja njezinog iskaza.

10:40 Rasprava je prekinuta na 15 minuta.

10:35 Rasprava je u tijeku, odvjetnici se izjašnjavaju koje svjedoke žele saslušati, a za koje im je dovoljno čitanje iskaza koje su dali na USKOK-u.

10:20 Svi okrivljenici izjasnili su se da nisu krivi za optužbe po kojima je grad bez javnog natječaja dodijelio CIOS-u posao zbrinjavanja otpada.

10:10 Na suđenje je došao i Dario Juričan.

09:54 Milan Bandić se izjasnio po točkama optužnice, kaže da nije kriv.

"Razumio sam u potpunosti tezu optužnice, ne smatram se krivim", rekao je.

09:38 Bandić je ustajao dva puta kada ga je sud prozvao, drugi put je ustajao jer su fotoreporteri bili vani kada je ustao prvi put. Potom su pustili reportere u sudnicu da ga fotografiraju.

09:36 Vještaci su utvrdili da je Ljubičić trajno nesposoban za suđenje. Postupak se nadalje razdvaja.

09:20 Rasprava je počela. Sud je isključio javnost kako bi raspravio o zdravstvenom stanju Slobodana Ljubičića. Svi koji su došli na suđenje su poslani van dvorane.

09:17 Slobodan Ljubičić, zvani Kikaš, nije se pojavio na suđenju.

09:14 Budući da je u dvoranu pristigao velik broj studenata, što na dosadašnjim ročištima nije bio slučaj, za aktiviste je ostalo tek par mjesta. Snimateljima ulazak nije dozvoljen.

09:11 Bandić bi se danas trebao izjasniti o svojoj krivnji po točkama optužnice.

09:07 Osim na ulasku u zgradu suda, pravosudna policija vrši pretres građana i na ulasku u veliku dvoranu u kojoj se održava suđenje.

09:05 Osiguranje na sudu je pojačano, a kako javlja naš reporter s terena, puno studenata prava je došlo slušati suđenje. 

Pred velikom dvoranom u županijskom sudu se stvorila velika gužva.

09:00 Petar Pripuz, jedan od optuženika, bunio se kako se radi o pritisku na sud. Jadranka Sloković, Bandićeva odvjetnica tvrdi kako se radi o remećenju javnog reda i mira.

Bandić je ipak smiren i tvrdi kako je sva ta pompa zbog njega.

8:57 Bandićeva odvjetnica je poručila kako i oni trebaju platiti svoje aktiviste da dođu s transparentima.

8:55 Bandić je stigao na sud. Dok je ulazio u zgradu suda, aktivisti su mu zviždali. "Kriv je, kriv je", vikali su uz zvižduke. Jedan aktivist mu je pokušao dati poklon paket što je on odbio.

08:53 Aktivistica iz udruge Siget Gordana Pasanec poručila je kako žele da sud donese konačnu i pravednu odluku. "Nemoguće je da on nije nikad kriv. Sramotno je da se mijenjaju iskazi i da se optužnice stalno nadopunjuju radi nečijeg interesa", rekla je, dodavši kako će građani danas pokazati da im je dosta mita i korupcije.

Smatraju da je sutkinja koja će predsjedati kvalitetna i da će donijeti pravu odluku. Najavili su i ulazak u sudnicu, ali Pasanec ipak napominje da neće svi aktivisti moći ući jer je broj mjesta ograničen.

8:50 Aktivisti su donijeli i osnovne potrepštine za Bandića ako danas bude osuđen i ako bude morao u zatvor. Našem reporteru su pokazali što mu nose. 

Jedna aktivistica je otkrila što je u paketu za Bandića.

“C vitamin, ručnik s njegovim imenom, wc papir, četkicu za zube”, opisala je što je u poklon paketu za gradonačelnika i dodala kako njih dvoje ili troje sigurno ulazi u sudnicu, što ovisi o tome koliko će mjesta ostati nakon ulaska reportera.

8:45 Donijeli su brojne transparente sa sobom. Na jednom od njih piše kako su institucije stup korupcije, drugi poručuje Bandiću da je lopov te da mu je mjesto u zatvoru.

"Stavi pravu stvar na pravo mjesto, u Remetinec", stoji na jednom od transparenata.

8:40 Ispred Županijskog suda u Zagrebu su se okupili aktivisti s porukama za Bandića.

Sedam točaka optužnice protiv Bandića

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi Agram Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015

Sedam točaka optužnice za štetu gradskom i državnom proračunu sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tada tužiteljstvu vraćene na doradu.

Krajem ožujka optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je obustavilo postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010. Na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se ne osjeća krivim. Krajem listopada prošle godine sud je potvrdio dio optužnice protiv Milana Bandića koja se odnosi na zbrinjavanje otpada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara