Video - Barack Obama: Nisam zaslužio biti u društvu dobitnika Nobelove nagrade

Video - Barack Obama: Nisam zaslužio biti u društvu dobitnika Nobelove nagrade

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP
Video: YouTube

AMERIČKI predsjednik Barack Obama osvrnuo se na današnje dobivanje Nobelove nagrade za mir te je istaknuo kako je iznenađen i počašćen dobivanjem tog priznanja.

"Dobivanje nagrade ne vidim kao potvrdu za moja postignuća, nego kao afirmaciju američkog vodstva", rekao je Obama u Bijeloj kući te dodao kako će primiti nagradu kao  "poziv na daljnju akciju".

> Video: Mesić i Kosor čestitali Obami na Nobelovoj nagradi za mir

Američki predsjednik je samokritično izjavio kako ne osjeća da zaslužuje biti u društvu prethodnih dobitnika. Obama je rekao kako se ciljevi koje 21. stoljeće postavlja pred čovječanstvo ne mogu ostvariti samo putem jednog čovjeka i jedne nacije, nego treba raditi na međunarodnoj suradnji. Pozvao je na uspostavljanje svijeta bez nuklearnog naoružanja, uz to da države mogu razvijati nuklearnu tehnologiju u mirne svrhe. U nadahnutom obraćanju je pozvao i na zajedničku borbu protiv klimatskih promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Danas su iz Odbora za dodjelu Nobelove nagrade izjavili kako je američki predsjednik nagrađen zbog svojeg napora koji ulaže u jačanje međunarodne diplomacije i suradnje među narodima te zbog nuklearnog razoružanja i pokušaju vođenja mira na Bliski istok otkako je preuzeo ulogu vodećeg čovjeka SAD-a.

Obamina nagrada sve iznenadila

Obama prije dodjele nagrade nije bio spominjan kao favorit te je objava mnoge iznenadila. Za nagradu je bilo nominirano 205 osoba, a glavni favoriti su bili zimbabvejski premijer Morgan Tsvangirai i kineski disident Hu Džia. Obama će dobiti zlatnu medalju, diplomu i oko 1,4 milijuna američkih dolara.

"Obama je kao predsjednik stvorio novu klimu u vanjskoj politici. Multilateralnom diplomacijom nadoknadio je centralnu poziciju s naglaskom na ulogu UN-a i drugih međunarodnih institucija", rekli su iz Odbora za dodjelu Nobelovih nagrada, a iz toga objašnjenja se vidi da američki predsjednik nije nagrađen za neki konkretan uspjeh, nego za svoja nastojanja u prvog godini predsjednikovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara