Video: Barack Obama proglasio izvanredno stanje zbog rapidnog širenja svinjske gripe!

Video:  Barack Obama proglasio izvanredno stanje zbog rapidnog širenja svinjske gripe!

Tekst: J.C.
Foto: AFP

BARACK OBAMA danas je objavio izvanredno stanje zbog virusa svinjske gripe! Kao razloge ove odluke Bijela kuća je navela izbjegavanje birokracije čime će liječnicima omogućiti da lakše podnesu navalu novih pacijenata.

"Pandemija virusa H1N1 nastavlja evoluirati. Stopa zaraženih bolešću nastavlja rapidno rasti u mnogim zajednicama diljem zemlje i postoji mogućnost da će se stvoriti pandemija koja će preopteretiti zdravstveni sustav na nekim lokalitetima. Stoga, smo prisiljeni poduzeti dodatne korake kako bi spremni dočekali pandemiju", rekao je Obama u izjavi za javnost.

Milinović: U Hrvatskoj nema razloga za paniku

"U Hrvatskoj nema razloga za paniku. Jedan od razloga zbog kojeg se Amerika odlučila na ovakvu odluku je što tamo 40 milijuna ljudi nema zdravstveno osiguranje. Mi imamo dovoljno lijekova i uskoro ćemo dobiti zalihe cijepiva. Zasad je u Hrvatskoj zabilježeno tek nekoliko slučajeva svinjske gripe i svi slučajevi su blaži", rekao je za HRT ministar zdravstva Darko Milinović.

"Virus H1N1 se rapidno širi, kao što smo i očekivali. Zato moramo hitno provesti krizni plan, prije nego što regije i sustavi zdravstva shvate da su postali preoptrećeni", priopćeno je iz Bijele kuće. Američki predsjednik je, naime, odlučio kako će zbog brzog širenja svinjske gripe zasigurno doći do preopterećenja sustava zbog čega je proglašeno izvanredno stanje kako bi se izbjegle nepotrebne birokratske procedure koje su inače sastavni dio američkog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SAD-u od svinjske gripe umrlo oko 1.000 ljudi

"Ova bi odluka trebala osloboditi bolnice nekih propisa koji su vodilja njihovog ponašanja u svakodnevnim aktivnostima. Naprimjer, u normalnim okolnostima bolnice ne bi smjele provoditi brzu trijažu ili osnovati hitne odjele za njegu izvan prostora bolnice, a takva im ograničenja sada ne trebaju", tumački glasnogovornik Bijele kuće Reid Cherlin.

Svinjska gripa proširila se u 46 od 50 američkih država, a prema nekim procjenama dosad je zbog nje hospitalizirano oko 20.000 ljudi, a broj zaraženih mjeri se u milijunima. Virus H1N1 je, piše Reuters, u SAD-u već ubio oko 1.000 ljudi, među kojima i oko stotinjak maloljetnika. No, iz Bijele kuće ipak je poručeno kako zbog ove odluke ne treba paničariti već se radi samo o preventivnoj mjeri, sličnoj upozorenjima o opasnosti od uragana.

Najviše brine nedostatak cjepiva

Izvješća iz 46 država o širenju gripe tradicionalno predstavljaju vrhunac sezone gripe, a izuzetno je neobično da do tog vrhunca dođe u ovo doba godine, tvrdi direktor Centra za prevenciju i kontrolu bolesti dr. Thomas Frieden. On također kaže kako veliki problem predstavlja nedostatak cjepiva protiv svinjske gripe. Do petka je proizvedeno 16,1 milijuna doza, a 11,3 milijuna je već podijeljeno diljem SAD-a.

"Nismo ni blizu brojke na kojoj smo mislili da ćemo biti. Došlo je do zastoja u proizvodnji cjepiva i to je frustrirajuće za sve nas, jer znamo da je cjepivo najbolja obrana", kaže Frieden.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara