VIDEO Bili su vatrogasci u Vukovaru koji je tjednima gorio. Ovo je njihova priča

VIDEO Bili su vatrogasci u Vukovaru koji je tjednima gorio. Ovo je njihova priča
Foto, Video: Sanja Padjen, Iva Lukač

ĐURO IVANKOVIĆ i Silvestar Doroghazi bili su vatrogasci u okupiranom Vukovaru 1991. godine. Borili su se protiv požara, tenkova i granata koje su svakodnevno padale na grad. Ovo je njihova priča. 

"Što je više granata padalo, čovjeku je sve manje smetalo. Ljudi koji su došli braniti Vukovar u rujnu ili listopadu su se izgubili. Ali kad se čovjek privikava, to postane normalno", kaže Ivanković

Doroghazi kaže kako je cijeli grad gorio i problema je bilo na sve strane, tako da gašenja praktički nije moglo ni biti. 

"Minirali su nam gradski vodovod i imali smo dvije cisterne kojima smo opskrbljivali sva skloništa vodom", rekao je Doroghazi. 

"Kad je došlo do pada, odveli su nas u logore. Cijelu noć su nas vozili, nismo znali gdje smo. Došli smo u neku štalu u Begecu i tu su nas dobro izudarali. Kad sam ujutro ustao, nisam mogao disati", rekao je Ivanković. 

Navodi kako ga je muškarac koji ga je tukao tu noć pitao što nije u redu, a Ivanković se požalio na bol, na što mu je ovaj odgovorio da se radi o prehladi. 

Ivanković i Doroghazi ratni su put prošli zajedno te su i danas veliki prijatelji. 

"Mi to nastojimo održati koliko možemo", zaključio je Ivanković 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara