VIDEO Crkva dobije 900 milijuna kuna godišnje, GLAS traži izmjene Vatikanskih ugovora

VIDEO Crkva dobije 900 milijuna kuna godišnje, GLAS traži izmjene Vatikanskih ugovora

Foto: Index

GLAS, Građansko-liberalni savez pokrenuo je saborsku proceduru za izmjenu Vatikanskih ugovora.

"Naš cilj je očuvanje sekularnog identiteta Republike Hrvatske", rekla je na početku press konferencije predsjednica saveza Anka Mrak-Taritaš.

"Hrvatska za Vatikanske ugovore godišnje izdvaja 900 milijuna kuna"

"Tema današnje konferencije za novinare je potreba za pokretanjem postupka revizije Vatikanskih ugovora. Tamo negde u srpnju, kad smo se osnovali, naveli smo da ćemo se za to i zauzeti. U četiri navrata pisali smo vladi što Vatikanski ugovori financijski znače za Hrvatsku, no nismo dobili sve odgovore. Utvrdili smo da Republika Hrvatska godišnje temeljem Vatikanskih ugovora izdvaja 900 milijuna kuna", kazala je Mrak-Taritaš.
 
"Usporedbe radi, to je više od proračuna Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva turizma - zajedno. Mi smo odlučili napraviti ono što treba napraviti. Uputili smo u saborsku proceduru prijedlog zaključka temeljem kojeg tražimo pokretanje postupka pregovora o izmjeni ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice", nastavila je Mrak-Taritaš.
 
"Narušena su načela jednakosti pred zakonom"
 
Riječ je zatim preuzeo Igor Kolman, predsjednik GLAS-a Grada Zagreba.
 
"Ono što je važno naglasiti je da se naša stranka zove savez. Otvoreni smo za suradnju sa stručnjacima, znanstvenicima, drugim strankama i svima onima koji žele doprinijeti napretku. Sve naše inicijative doći će do vas i naši programi neće biti samo mrtvo slovo na papiru. Posljedice tih ugovora su da su načela jednakosti pred zakonom te načela slobode i vjeroispovijesti značajno narušena", rekao je Kolman.
 
 
"Na Vatikanske ugovore potrošeno je 15 milijardi kuna"
 
Goran Beus Richembergh odmah je naglasio da GLAS ovo pitanje ne postavlja kao ideološko.
 
"Ovo pitanje se koristi kao platforma na kojoj se pokušavaju nametnuti neke ideološke teme. Za nas nema nikakve dvojbe, pitanje je ustavno-pravno. Načelo sekularnosti je iznimno narušeno", rekao je Beus Richembergh.
 
"Ovo je iznimno važno financijsko pitanje jer je Hrvatska u trenutku potpisivanja tih sporazuma imala 27-28% udjela javnog duga u BDP-u koji je danas preko 80 posto. Financijske obveze i stabilnost tada i danas su bitno različite", istaknuo je saborski zastupnik GLAS-a.
 
"Nije teško izračunati da se u 20 godina, koliko su ugovori na snazi, radi o 15 milijardi kuna. Ovo se postavlja i kao pitanje razvoja socijalne politike", kazao je Beus Richembergh.
 
"Crkva bi se trebala financirati slobodnom voljom građana"
 
GLAS traži izmjenu sva četiri ugovora sa Svetom stolicom - o suradnji na području odgoja i kulture, zatim o gospodarskim pitanjima, o pravnim pitanjima te o dušebrižništvu katoličkih vjernika pripadnika Oružanih snaga i redarstvenih službi RH. Tim ugovorima definiran je cijeli niz novčanih, materijalnih, političkih, društvenih i drugih obveza Republike Hrvatske, no bez bilo kakve obveze Svete Stolice, upozoravaju GLAS-ovci.
 
Ne postoji, kažu, nikakav reciprocitet prava i obveza, nego je riječ o popisu privilegija jedne vjerske zajednice koje su proizvele niz situacija suprotnih ustavnim načelima, posebno jednakosti pred zakonom, slobodi vjeroispovjesti te odvojenosti crkve i države.
 
Za GLAS bi najpoželjniji model financiranja Crkve bio slobodnom voljom građana. Smatraju i da nastavu vjeronauka treba održavati u vjerskim institucijama, a vojni ordinarijat treba organizirati primjereno smanjenju broja osoba u vojnoj i policijskoj službi, koji je osam puta manju u odnosu na vrijeme potpisivanja ugovora. GLAS ima podršku partnera iz tzv. Amsterdamske koalicije IDS-a i stranke Pametno, a prihvatljivo im je i da ih podrži SDP, iz kojega također namjeravaju pokrenuti sličnu inicijativu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara