VIDEO Divovski križ u Zagrebu na novoj lokaciji, premještaj koštao 750.000 kuna

VIDEO Divovski križ u Zagrebu na novoj lokaciji, premještaj koštao 750.000 kuna
Video: Index

ČELIČNI križ visok 17,7 metara postavljen je tijekom posjeta pape Ratzingera, a Zagrebačka nadbiskupija ga je željela postaviti na mnogo vidljivije mjesto na savskom nasipu kod Mosta slobode, nedaleko od Hipodroma. Bandić je odlučio uslišiti želju Crkve, pa je divovski križ pomaknuo za 200-tinjak metara, a to su građani Zagreba platiti najmanje 600.000 kuna bez PDV-a.

Kako je bilo objavljeno prije nekoliko mjeseci, projekt izvodi Zagorjegradnja d.o.o. iz Kraljevca na Sutli, koja je odabrana u postupku otvorene javne nabave prošloga ljeta, i to po ponuđenoj cijeni od 595.250 kuna bez PDV-a. Podsjetimo da je procijenjena vrijednost ovog posla bila 750.000 kuna bez PDV-a. Projektant je zagrebačka tvrtka Kontura-Projekt d.o.o., a nadzornik je Mladen Siketić, tvrtka Mlasing d.o.o.

U tehničkom opisu projekta stajalo je da će se proširivati "kruna Južnog nasipa rijeke Save i smještaj križa na proširenje", i to ''temeljem zahtjeva Zagrebačke nadbiskupije da se izmjesti postojeći Križ postavljen na Hipodromu u čast obilježavanja susreta s papom Benediktom XVI za vrijeme njegovog posjeta Zagrebu".

Širi se nasip da se postavi križ "kako bi se prolaznici mogli zaustaviti i proći oko križa"

"Nova lokacija Križa predložena je kako bi Zagrebačka nadbiskupija trajno obilježila i ostavila spomen na taj događaj te kako bi prolaznici mogli se zaustaviti i proći oko Križa", stoji u dokumentaciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara