VIDEO Drama na kruzeru je završila: Putnike su od katastrofe dijelile minute

VIDEO Drama na kruzeru je završila: Putnike su od katastrofe dijelile minute
Foto: Epa, Dagbladet

KRUZER Viking Sky je oko 16:15 uplovio u luku Molde. Drama preostalih 500-tinjak putnika na kruzeru, koji nisu bili evakuirani, time je završila.

Kruzer je u luci dočekalo mnoštvo koje je oduševljeno zapljeskalo više puta, a putnici koji su bili na kruzeru su sretno mahali.

CNN je javio kako je dvadesetak putnika ozlijeđeno te da je dio zadržan u bolnici, a dio je već pušten kućama. Iz lokalnog Crvenog križa, čiji su djelatnici također spašavali putnike, kazali su kako su ozlijeđeni uglavnom zadobili masnice i porezotine, dok su rijetki imali i slomljene kosti.

Podsjetimo, oko 1300 uglavnom starijih putnika plovilo je kruzerom Viking Sky kada su mu usred oluje koja je u subotu pogodila područje kojim su plovili odjednom prestali raditi motori.

Valovi 6 do 8 metara

Valovi koji su udarali o kruzer bili su visoki šest do osam metara te su ga uz jak vjetar gurali prema kopnu. Kapetan je zatražio hitnu evakuaciju putnika. No ona je bila otežana zbog jakog nevremena. Evakuacija je trajala gotovo cijelu noć, a spasioci su helikopterima izvlačili putnike.

Kasno sinoć uspjeli su i osposobiti jedan motor na kruzeru te ga usidriti i to samo dva kilometra od kopna. Pitanje je što se moglo dogoditi da je golem kruzer završio u stijenama.  

Nakon što je evakuirano 479 od ukupno 1373 putnika, inženjeri su uspjeli pokrenuti i druge motore te je evakuacija prekinuta, a kruzer je krenuo prema luci Molde. Tamo je stigao u 16:15.

"Minute su ih dijelile od toga da sve krene krivo"

Ribar Jan Erik Fiskerstrand, koji je sa svojim brodom među prvima pristigao u pomoć, kazao je za Aftenbladet kako su putnike samo minute dijelile od katastrofe. "Kruzer je mogao udariti u stijene da nisu uspjeli pokrenuti motor i usidriti ga", ispričao je ribar.

Derek Brown, jedan od putnika, kazao je, prenosi BBC, kako je spašavanje helikopterom bilo dosta zastrašujuće. "Ja i supruga čekali smo gotovo deset sati na spašavanje. Bilo je dosta strašno. Mještani su nam rekli kako su začuđeni što smo plovili po takvoj oluji, za koju se znalo da dolazi", rekao je drugi putnik, George Davis iz Manchestera.

Amerikanac Jan Terbruegen ispričao je za Dagbladet kako se namještaj klizao po cijeloj prostoriji te da je bilo dosta opasno zbog razbijenog stakla.

"Ručali smo kad se brod počeo tresti", kaže John Churry, jedan od evakuiranih helikopterom. "Prozori su bili razbijeni, voda je ulazila unutra. A put u helikopteru bih radije zaboravio. Nije bilo zabavno", dodao je.

Janet Jacob rekla je kako nikada "nije vidjela nešto toliko zastrašujuće". "Počela sam moliti, molila sam za sigurnost svih na brodu. Put helikopterom bio je užasan", rekla je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara