KORONAVIRUS U SVIJETU

VIDEO Glavni američki epidemiolog: Cjepivo možda neće stvoriti imunitet krda u SAD-u

VIDEO Glavni američki epidemiolog: Cjepivo možda neće stvoriti imunitet krda u SAD-u
Screenshot: CNN

GLAVNI američki epidemiolog, dr. Anthony Fauci, izjavio je kako će biti zadovoljen cjepivom za koronavirus koje je učinkovito od 70 do 75 posto, ali da kombinacija nepotpune zaštite i činjenice da se mnogi Amerikanci neće cijepiti vjerojatno neće dovesti do zaustavljanja epidemije. 

Fauci kaže kako bismo do kraja godine mogli imati jedno ili dva takva cjepiva. 

Uz potporu države, u sljedeća tri mjeseca očekuje se proučavanje triju cjepiva u opsežnim kliničkim ispitivanjima. 

"Najbolje što smo ikad napravili su ospice, koje su učinkovite od 97 do 98 posto. Bilo bi divno da dođemo do tih brojki, ali mislim da nećemo. Zadovoljilo bi me cjepivo koje je učinkovito od 70 do 75 posto", rekao je Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti. 

Naime, jedna trećina Amerikanaca izjavila je da se neće cijepiti protiv koronavirusa, čak i u slučaju da cjepivo bude široko dostupno i jeftino. 

Što se tiče cjepiva srednje efektivnosti, Fauci kaže da je malo vjerojatno da će takvo cjepivo stanovništvu pružiti imunitet krda. 

"Obrazovanje o cjepivu neće biti lako" 

Fauci je napomenuo da veliki postotak ljudi u SAD-u nije vičan znanosti, autoritetu i cjepivima.

"S obzirom na snagu koju nosi pokret protivnika cijepljenja, imamo jako puno posla i obrazovanje o cjepivu neće biti lako. Svatko tko misli da će biti lako nije realan. Bit će izrazito teško", rekao je Fauci. 

"Praćenje kontakata ne ide dobro"

Dok ne postoji cjepivo, ključ za kontrolu virusa je traženje kontakata, a Fauci tim nije zadovoljan. 

"Ne mislim kako smo dobri u praćenju kontakata. Jako puno toga se obavi telefonski, a kad se kontakt uspostavi, mnogi uopće ne žele razgovarati jer se radi o predstavniku vlasti", kaže Fauci. 

Situaciju također otežava činjenica da mnogi zaraženi nemaju simptome, a budući da ne znaju za zarazu, nemoguće je pratiti kontakte. 

"Od 20 do 40 posto zaraženih ne pokazuje simptome. Dakle, standardna paradigma identifikacije, izolacije i traženja kontakata ne funkcionira bez obzira na to koliko vam dobro ide", zaključio je Fauci za CNN

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara