VIDEO Fordov robot koji dostavlja pakete hoda kao čovjek

VIDEO Fordov robot koji dostavlja pakete hoda kao čovjek
Screenshot: YouTube/Ford

KOMPANIJA Ford, najpoznatija po proizvodnji automobila, kamiona i drugih vozila, počela je eksperimentirati s nečim posve drugačijim: robotom za dostavu paketa, javlja CNN.

Poznati proizvođač automobila tako je ovog utorka najavio kako testira robota koji će isporučivati pošiljke iz autonomnih, odnosno samovozećih vozila direktno do kućnih vrata korisnika.

Ford već neko vrijeme zbog porasta popularnosti online kupovine iskušava dostavu putem autonomnih vozila, no primijetio je kako je ponekad za korisnike nezgodno izlaziti iz njihovih domova kako bi preuzeli paket koji ih čeka u automobilu ili na nogostupu ispred kuće.

Stoga su se udružili sa startupom iz Oregona Agility Robotics koji je dizajnirao robota koji hoda poput čovjeka i može nositi paket težine do 20 kilograma.

Robot Digit

Robot naziva Digit može se penjati stepenicama, hodati po neravnom terenu ili ostati na mjestu čak i ako ga netko udari ili pokuša izbaciti iz ravnoteže. Primjerice, u promidžbenom videu prikazano je kako Digit kruži oko skutera koji mu blokira put.

Kompanija Ford sve se više okreće proizvodnji električnih i autonomnih vozila, odnosno prilagođava promjenama u gospodarstvu koje se temelje na novim tehnologijama i umjetnoj inteligenciji. No prilagodba novom tipu tržišta nije uvijek jednostavna. Tvrtka se tako suočava s jakom konkurencijom kompanija poput Googleove matične tvrtke Alphabet (GOOG) i Tesle (TSLA).

Gubitak radnih mjesta

Prije nekoliko dana Ford je najavio da će otpustiti 10% zaposlenika kako bi smanjio troškove.

Očekuje se da će autonomna vozila revolucionirati logistiku i transport te ugroziti milijune radnih mjesta. Stručnjaci su do sada smatrali kako će poslovi povezani s direktnom isporukom paketa ostati sigurni, no roboti poput Digita mogu i u tom smislu utjecati na tržište rada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara