Video - I političari imaju srce: Talijanska ministrica briznula u plač najavljujući teške mjere štednje

Screenshot: Youtube

UNATOČ uvriježenom mišljenju da "političari nemaju srca", današnja snimka iz talijanskog parlamenta mogla bi ipak sugerirati drugačije, barem kada je u pitanju talijanska ministrica rada i socijalne skrbi Elisa Fornero.

Iako joj u prilog ne bi trebala ići ni činjenica da je tehnokrat, a ne političar koji igra na kartu osvajanja jeftinih bodova pokazivanjem "kvaziempatije", Fornero se danas doslovno slomila kada je pred parlamentom i talijanskom javnosti objašnjavala implikacije mjera štednje koje je upravo donijela Montijeva vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Objašnjavajući efekte mirovinske reforme, Fornero nikako preko usta nije mogla prevaliti riječ "žrtve" - koje će svi Talijani morati podnijeti kako bi zemlja izašla iz krize. Fornero je tada zajecala i briznula u plač, nakon čega joj je u pomoć priskočio premijer Monti koji je umjesto nje dovršio izlaganje.


Prema uredbama nove mirovinske reforme, umirovljenici koji imaju mirovinu preko 936 eura ostaju bez povećanja njihova primanja zbog inflacije. Znači da im, u slučaju da se dogodi velika stopa inflacije, neće usklađivati mirovinu, nego će im ona ostati ista, što znači da će imati manje.

Muškarci više neće odlaziti u mirovinu sa 65, nego sa 66 godina, dok će ženama odlazak u mirovinu povećati sa 60 na 62 godine. Uvest će se i poticaji radnicima, i muškarcima i ženama, da ostanu raditi do 70 godine. Mirovine će se usklađivati prema onome što su radnici uplaćivali, a ne prema plaći u trenutku kada se odlazi u mirovinu, kako je sada na snazi. Minimalan broj godina u kojima je radnik uplaćivao za mirovinu, a da ima pravo na prijevremenu mirovinu, podići će se sa 40 na 42 godine za muškarce i 41 za žene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara