VIDEO Kaos u saboru: Svađali se, Glasnović urlao o Jugoslavenima, hrpa opomena

VIDEO Kaos u saboru: Svađali se, Glasnović urlao o Jugoslavenima, hrpa opomena
Screenshot: Saborska TV

U SABORU je iza podneva izbio kaos kada je na red došlo glasanje o Zakonu o popisu stanovništva oko kojeg su se natezali manjinci i HDZ, da bi se na kraju, kako se čini, ipak dogovorili, što je onda izazvalo burno negodovanje mostovaca i desnice u saboru. 

"Utvrdili smo da je vladajuća većina stabilna i da će predstavnici nacionalnih manjina, odnosno Klub nacionalnih manjina nazočiti glasovanju i da ćemo zakon donijeti sa uputstvima koja će utvrditi Državni zavod za statistiku tijekom ožujka. Zavod će voditi računa da na područjima gdje su koncentrirani pripadnici nacionalnih manjina popisivači dolaze iz redova nacionalnih manjina", rekao je prije glasanja HDZ-ovac Branko Bačić.

Kada je ta točka došla na red, izbila je svađa, a posebno je zaiskrilo između Petrova s manjincem Furiom Radinom. 

Uključili su se i drugi mostovci koji su se počeli svađati s manjincima, a onda i s HDZ-ovcima.

Ušli su i u polemiku s predsjednikom sabora Gordanom Jandrokovićem koji im je podijelio opomene. 

Uključio se i Ivan Pernar, Hrvoje Zekanović te Željko Glasnović koji je počeo urlati o Jugoslavenima. Hrvoje Zekanović (Hrast) pozivao je oporbene kolege da ne sudjeluje u glasovanju, odnosno "igrokazu", kako bi se, kaže, vidjelo hoće li trgovačka hrvatsko-srpska koalicija opstati nakon današnjeg dana, kako će manjinci odraditi svoj posao, je li pao trgovački dogovor između premijera Plenkovića i Pupovca.

Arsen Bauk (SDP) osudio je sve istupe koji su "bili vrijeđanje na nacionalnoj osnovi".

"Nacionalistički folklor u dvorani nije potreban", istaknuo je te zatražio da vladajuća većina izvijesti kako su riješili prijepore oko zakona, odnosno amandmana. 

Za Zakon o popisu stanovništva Branko Bačić (HDZ) kaže da je sjajan, u skladu s onima po kojima su provedeni raniji popisi. Na nikakav način, se ničija prava ne smanjuju ili povećavaju u odnosu na ranije zakone, naglasio je Bačić, koji poručuje kako je "svaka objeda iz oporbe neutemeljena i neprimjerena i ima namjeru pokušati posvađati vladajuću većinu, ali neće uspjeti". 

Sve je prekinuto stankama nakon čega se sjednica nastavila, a Zakon o popisu stanovništva je bez problema prošao glasanje. 'Za' su bila 72 zastupnika, četiri su bila suzdržana, 24 protiv.

Popis u proljeće iduće godine

Popis će trajati od 1. travnja do 7. svibnja 2021. , a provodit će se prema stanju u ponoć, 31. ožujka. 

Novina je da će se od 1. do 10. travnja, u prvoj fazi, provoditi samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani, a od 16. travnja do 7. svibnja stanovništvo, kućanstva i stanove popisivat će popisivači. 

Popis organizira, koordinira i provodi Državni zavod za statistiku (DZS), država je za taj posao osigurala 177,3 milijuna kuna. 

Glasovanje o predmetnom zakonu, Sabor je odgodio prošli petak, manjinski su zastupnici srušili kvorum jer Vlada, a potom i zastupnici, nisu prihvatili amandmane njihova kluba da se u popisu građanima omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika i da se poštuje manjinska kvota među popisivačima.

Zbog zakona se jutros sastala vladajuća koalicija

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić nakon sastanka je najavio da će se voditi računa da popis na područjima gdje žive pripadnici manjina, provode popisivači iz njihovih redova.

Zakon će se donijeti sa uputstvima koja tijekom ožujka utvrditi DZS. Zavod će voditi računa da na područjima gdje su koncentrirani pripadnici nacionalnih manjina popisivači dolaze iz redova manjina, rekao je Bačić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara