VIDEO Kolinda otvorila Advent na Prekrižju

VIDEO Kolinda otvorila Advent na Prekrižju
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/

ADVENTU u Zagrebu pridružio se i Ured predsjednice Republike, a Kolinda Grabar-Kitarović danas je treći put otvorila manifestaciju "Advent na Prekrižju" u okviru koje zainteresirani građani mogu posjetiti vilu na Prekrižju i vidjeti izvorne narodne običaje iz cijele Hrvatske. 

"Naša je želja pridonijeti raznovrsnosti ponude ovog programa kroz predstavljanje božićnih običaja naše domovine, jer svaki dio Hrvatske obiluje svojim posebnostima koji se prenose generacijama", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović na svečanom otvaranju.

"Adventom na Prekrižju želimo djeci i mladima predstaviti bogatstvo narodnoga blaga, kako bi upoznali i zavoljeli tradiciju priprema za Božić, starije podsjetiti na običaje iz djetinjstva, a turistima pružiti uvid u tradiciju", istaknula je. 

Nakon što su dvije protekle godine predstavljeni običaji i ukrasi Slavonije i Hrvatskoga zagorja, ove se predstavljaju izvorni narodni božićni običaji iz cijele Hrvatske. Tako su vila i dvorište ukrašeni tradicijskim motivima poput božićnih drvaca, lustera i jaslica, drvenih igračaka, ukrasa od slame, papira, kokica i oraha, licitarskih srca te tradicionalnih krušnih proizvoda.

Predsjednica je izrazila nadu da će posjetitelji s Prekrižja ponijeti nadahnuće za ukrašavanje vlastita doma.

"Božić je blagdan koji donosi veselje, radost života, zajedništva u dijeljenju dobra. Otvorimo mu srca, posvetimo se jedni drugima, posebno potrebitima, bolesnima i nemoćnima. Ispunimo nečije srce kao najljepši božićni poklon", istaknula je Grabar-Kitarović.

Manifestacija se održava u suradnji s Gradom Zagrebom, Turističkom zajednicom Grada i Etnografskim muzejom, koji ove godine slavi 100 godina postojanja.

U prigodnom programu otvaranja Adventa na Prekrižju nastupili su zbor Glazbene škole Zlatka Grgoševića iz Sesveta, Ansambl Lado i ansambl Strauss.

Građani vilu Prekrižje mogu posjetiti ekskluzivno tijekom Adventa u Zagrebu svakog petka i subote od 16 do 20 sati, vidjeti njezino tradicijsko i blagdansko izdanje te uživati u prigodnim glazbenim programima.

Do vile vozi izvanredna autobusna linija ZET-a Kaptol-Prekrižje. Ulaz se ne naplaćuje i nije potrebna prethodna najava, međutim svi posjetitelji trebaju proći sigurnosni pregled prilikom ulaska.

Vila Prekrižje izgrađena je kao novi gradski ljetnikovac 1942. godine prema projektu arhitekta Ivana Zemljaka, a danas se ljetnikovac koristi za protokolarne potrebe i radne aktivnosti Ureda predsjednice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara