VIDEO Muslimanski stočari napali katoličku crkvu u Nigeriji, najmanje 16 ubijenih

VIDEO Muslimanski stočari napali katoličku crkvu u Nigeriji, najmanje 16 ubijenih
Foto: Twitter/Malaysiakini
 
IZMEĐU 16 i 19 osoba ubijeno je u utorak u središnjem pojasu Nigerije nakon što su naoružani muškarci otvorili vatru u crkvi, priopćila je policija.
 
Polunomadski stočari ubili su iz vatrenog oružja 16 ljudi u napadu na jednu crkvu u središnjoj državi Nigerije koju je zahvatilo opće nasilje, javio je Reuters pozivajući se na policiju, dok CNN prenosi izjavu glasnogovornika državne policije Tervera Akasea da su dvojicu svećenika i 17 vjernika u katoličkoj crkvi ubili naoružani muškarci za koje se smatra da su stočari, muslimani, pripadnici etničke skupine Fulana.
 
 
"Stočari su spalili gotovo 50 kuća i opljačkali cijelu zajednicu"
 
"Stočari su spalili gotovo 50 kuća tijekom napada i opljačkali cijelu zajednicu", rekao je Akase CNN-u. Prema Akaseu, napadači su nekoliko dana prije ovoga napada ubili deset stanovnika toga sela.
 
Nasilni sukobi između pastira Fulana, koji su uglavnom muslimani, i poljoprivrednika koji su pretežno kršćani, u središnjem dijelu države datiraju do 2013. godine, izvijestili su lokalni mediji koje prenosi CNN. 
 
Napade su provodile obje strane. Sukobi su povezani s pravom na ispašu i gubicima plodne zemlje, rečeno je.
 
Glasnogovornik policije u državi Benue Mojsije Yamu izjavio je da se napad dogodio oko šest sati po lokalnom vremenu u selu Ayar Mbalom, u lokalnoj samoupravi Gwer East.
 
 
"Bijedan, zao i sotonistički napad"
 
"Šesnaest osoba potvrđeno je da je ubijeno, uključujući i dva svećenika", rekao je Yamu. U središnjem dijelu države poznatom kao Srednji pojas u prvim danima 2018. godine ubijene su najmanje 73 osobe, što je dovelo do masovnog pokopa u glavnom gradu države Benue Makurdiju.
 
Sukobi su pritisak na predsjednika Muhammada Buharija manje od godinu dana prije izbora na kojima želi pobijediti i postavili su pitanje sposobnosti vlade da održava sigurnost u zemlji.
 
Buhari, 75-godišnji bivši vojni zapovjednik koji je obećao poboljšati sigurnost kada je stupio na dužnost u svibnju 2015. godine, najnovija ubojstva nazvao je gnjusnima.
 
"Kršenje mjesta bogoštovlja, ubijanje svećenika i štovatelja nije samo bijedno, zlo i sotonističko, nego je jasno sračunato na poticanje religijskog sukoba i guranje naše zajednice u beskrajno krvoproliće", izjavio je Buhari. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara