VIDEO New York tuži Trumpa, njegovu djecu i zakladu

VIDEO New York tuži Trumpa, njegovu djecu i zakladu
Foto: EPA

DRŽAVNA odvjetnica New Yorka najavila je tužbu protiv Trumpove zaklade zbog "opsežnog i trajnog kršenja zakona", javljaju američki mediji.

Barbara Underwood najavila je tužbu protiv Trumpa, njegove djece i humanitarne zaklade zbog "ilegalnog političkog djelovanja u svrhu utjecaja na izbore 2016. godine". Underwood je rekla da je cilj tužbe zatvaranje zaklade.

Trumpova zaklada porekla je optužbe i nazvala ih "politički motiviranima". Underwood je izjavila da je Trump naredio zakladi da pruži podršku njegovoj predsjedničkoj kampanji korištenjem imena zaklade i novcem koji je skupljen.

Novcem iz zaklade plaćao sudske nagodbe, kupovao svoje portrete

Trump je na Twitteru objavio: "Ljigavi njujorški demokrati i njihov osramoćeni državni odvjetnik Eric Schneiderman (koji je pobjegao iz grada) čine sve kako bi me tužili zbog zaklade koja je dobila 18,800.000 dolara i donirala više nego što je dobila, 19,200.000 dolara. Neću se nagoditi u ovom slučaju!"

U tužbi se navodi da je zaklada platila 100.000 dolara za nagodbe u slučajevima protiv Trumpovog kompleksa Mar-A-Lago, 158.000 dolara za nagodbe u slučaju protiv jednog od njegovih golf-klubova te 10.000 dolara za kupnju Trumpovog portreta obješenog u drugom golf-klubu.

"Kupnja slike je jedan primjer od najmanje pet osobnih transakcija koje krše zakone o porezima i neprofitnim dobrotvornim organizacijama", stoji u tužbi.

"Naša istraga je otkrila da je zaklada bila čekovna knjižica za Trumpove uplate. To nije način na koji bi privatne zaklade trebale funkcionirati", rekla je Underwood. Trumpova zaklada objavila je izjavu u kojoj poriče optužbe i optužuje Underwood da "drži preostalih 1,7 milijuna dolara iz zaklade kao taoca u svrhu političke dobiti".

>>Trumpova zaklada pod istragom: Novcem za dobrotvorne svrhe kupio vlastiti portret?

Tužba je kulminacija dvogodišnje istrage koju je započeo bivši državni odvjetnik New Yorka Eric Schneiderman. On je prošlog mjeseca dao otkaz zbog optužbi nekoliko bivših djevojaka za fizičko zlostavljanje.

>>Državni odvjetnik New Yorka dao otkaz zbog optužbi za zlostavljanje: "Tukao me i zvao ropkinjom"

New York zahtijeva 2,8 milijuna dolara odštete, 10-godišnju zabranu Trumpu da služi kao direktor neprofitnih organizacija te slične jednogodišnje zabrane za njegovu djecu, koja su članovi odbora Trumpove zaklade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara