VIDEO Pitali Žalac što radi sad: "Uzela sam 6+6, planiram budućnost"

VIDEO Pitali Žalac što radi sad: "Uzela sam 6+6, planiram budućnost"
Foto:Pixsell/Igor Šoban

I BIVŠA ministrica Gabrijela Žalac bila je danas na predstavljanju Kolindinog programa. Nakon skupa je u razgovoru za N1 televiziju kazala kako je njoj osobno najvažnija druga točka programa, ali da ne umanjuje ni preostalih šest.

Na pitanje gdje je i što radi, odgovorila je:

"Ja sam zapravo na svim sastancima koje je stranka imala. Trenutno planiram budućnost. Na coolingu sam, kako kažemo s obzirom na obnašanje dužnosti... Kao što znate, uzela sam 6+6, i vidjet ćemo što dalje."

Iako je smijenjena, platit ćemo je još gotovo 300.000 kuna

Iako je smijenjena, bivša ministrica sljedećih će šest mjeseci dobivati punu plaću, a onda još šest mjeseci pola plaće.

Tako ćemo bivšoj ministrici regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u sljedećih godinu dana isplatiti gotovo 300 tisuća kuna. Točnije, 294.408 kuna, s obzirom na to da je njena bruto plaća kao ministrice iznosila 32.712 kuna bruto.

Podsjetimo, prema Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, oni nakon što im završi mandat imaju pravo na punu plaću šest mjeseci i pola plaće još šest mjeseci nakon prestanka obnašanja dužnosti. Riječ je o privilegiji koja i danas izaziva bijes u javnosti.

Prije četiri godine, točnije u listopadu 2016. godine, taj zakon neznatno je promijenjen pa dužnosnici koji na dužnosti provedu manje od tri mjeseca nemaju pravo ni na kakvu naknadu. Bio je to jedan od uvjeta Mosta za ulazak u koaliciju s HDZ-om Tomislava Karamarka.

Zakon je promijenjen i tako da oni dužnosnici koji obnašaju između tri mjeseca i godine dana po isteku mandata primaju cijelu plaću tri i još pola plaće sljedeća tri mjeseca, a onima koji na dužnosti ostanu više od godine dana ostaje pravo na šest mjeseci pune i još šest mjeseci pola plaće.

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara