KORONAVIRUS

VIDEO Pogledajte kako izgleda tampon-zona kojom se KB Dubrava štiti od zaraze

VIDEO Pogledajte kako izgleda tampon-zona kojom se KB Dubrava štiti od zaraze
Foto: Index

MINISTAR zdravstva Vili Beroš prije desetak dana najavio je da će KB Dubrava biti primarni intenzivistički respiratorni centar tijekom epidemije koronavirusa, a sad je ta bolnica dobila i tampon-zonu, tzv. čistu sobu, kako virus s hitne ne bi mogao prodrijeti u ostale dijelove bolničkih prostorija, o čemu je ministar Beroš izvijestio Index.

Rekao je za Index da smo možda jedini u EU koji imamo tako nešto.

"Bili smo svjesni da je u Dubravi problem centralna ventilacija koja nije dobra jer bi virusi kružili u tom prostoru i zarazili sve. Postojala je opcija da se potpuno ugasi ta ventilacija, ali ni to ne bi bilo dobro jer bi onda središnji dijelovi ostali bez provjetravanja. Činilo se da imamo nerješivi problem, ali onda smo došlo do te firme iz Samobora koja je radila te tzv. čiste sobe. I oni su u samo par dana sve raskopali, pogledali nacrte i našli rješenje te u nekoliko dana sve napravili. Zahvaljujem im jer su omogućili da bolnica Dubrava bude funkcionalna u ovim okolnostima", kazao je ministar Beroš za Index.

Tko koristi takve tampon zone?

Sergio Galošić predsjednik je uprave tvrtke Klimaoprema koja je napravila tzv. čistu sobu, odnosno tampon-zonu u KB Dubrava, a mi smo razgovarali s njim.

"Naša firma egzistira 45 godina na tržištu, bavimo se proizvodnjom HAVAC opreme, tj. ventilacijske opreme i inženjeringom čistih prostora. Svi oni koji zahtijevaju specifičnu čistoću zraka radi potrebe proizvodnje kao što su farmaceutski pogoni, operacijske sale i proizvodnja mikro čipova", rekao nam je Galošić.

Tvrtka zapošljava 470 ljudi u Hrvatskoj, a većinu prihoda ostvaruju na zapadnoeuropskom tržištu.

Spaja hitnu s ostalim prostorijama bolnice

"Za potreba KB Dubrava smo napravili tlačne tampon-zone na svim koridorima koji spajaju hitnu u podrumu s ostalim objektima bolnice. Tako smo izolirali hitni prijem za potrebe korištenja pacijenata s koronom, da ne dođe do kontaminacije glavnog objekta. Nas je kontaktiralo Ministarstvo jer im je trebalo mišljenje o ventilacijskom sustavu, a ovo je bio naš prijedlog. Od ideje do realizacije proizvodnje prošlo je pet dana. Ideja je bila da se štiti bolnica i svi ostali odjeli da se zaraza ne prenosi", kazao je Galošić.

Objasnio je kako ta prostorija, tzv. tampon-zona koja spaja hitnu s ostalim dijelovima bolnice, ima viši tlak nego prostor hitne te sprječava ulazak zraka.

Zasad su to napravili samo u KB Dubrava i nisu imali zahtjeva iz ostalih bolnica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara