VIDEO Pogledajte na što sliči hongkonško sveučilište nakon prosvjeda

VIDEO Pogledajte na što sliči hongkonško sveučilište nakon prosvjeda
Screenshot: CNN

PROŠLOGA tjedna su tisuće studenata prosvjednika ušle u objekte hongkonškog sveučilišta i okupirale kampus.

Ubrzo su bili suočeni s dvije teške opcije: hoće li ostati unutra dok ne ponestane zaliha hrane ili će napustiti sveučilište i u tom slučaju riskirati susret s policijom i mogućom kaznom zatvora u trajanju od 10 godina.

Improvizirane bombe

Naime, vlasti su optužile prosvjednike da su PolyU i druga sveučilišta pretvorili u "tvornice oružja" koje "izgledaju kao vojni tereni". Policija je više od tri dana pokušala studente istjerati iz kampusa bacajući na njih suzavac, a oni su zauzvrat policijske službenike gađali improviziranim bombama i strijelama.

Na taj je način u kampusu nekoliko dana bilo zarobljeno na stotine prosvjednika. Vlasti su kasnije priopćile da su registrirale 1100 ljudi na sveučilištu, od kojih je 600 svojevoljno napustilo kampus.

Nekolicina studenata još uvijek na kampusu

Policija je uhitila one studente koje su stariji od 18 godina ili su već otprije poznati policiji.

Na području kampusa danas se nalazi samo mali broj prosvjednika dok roditelji, školsko osoblje i lokalni političari pokušavaju pregovarati njihovu predaju. Nakon što je zgrade sveučilišta napustila većina studenata prosvjednika, kampus je praktički ostao u ruševinama.

Novinari CNN-a ušli su na područje kampusa i izvijestili o njegovom stanju. Posvuda se vide boce, smeće, grafiti i mjesta gdje su se radile improvizirane bombe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara