VIDEO Povijesna odluka u Argentini: Donji dom Kongresa za legalizaciju pobačaja

VIDEO Povijesna odluka u Argentini: Donji dom Kongresa za legalizaciju pobačaja
Foto: EPA

DONJI dom Kongresa donio je povijesnu odluku za katoličku Argentinu, javljaju mediji.

Donji dom argentinskog Kongresa podržao je zakon koji legalizira pobačaj u prva dva tjedna trudnoće. Nakon debate koja je trajala dulje od 22 sata, zakon je odobren sa 129 glasova za i 125 protiv, dok je jedan zastupnik bio suzdržan. Zakon sada ide na glasovanje u Senat.

Predsjednik Mauricio Macri veliki je protivnik tog zakona, ali izjavio je da neće uložiti veto na njega ako ga odobre oba doma Kongresa.

Pobačaj je trenutno ilegalan u Argentini, osim u slučajevima silovanja ili ako su ugroženi život i zdravlje trudnice. Žene koje žele obaviti pobačaj moraju tražiti sudsko dopuštenje, a kritičari trenutnog zakona smatraju taj korak nepotrebnim odgađanjem postupka.

Sve do tri sata prije glasovanja činilo se da su u većini protivnici pobačaja. Tada je zastupnik u pokrajini La Pampa izjavio da se zajedno s dvojicom kolega predomislio i da će glasovati za novi zakon.

Dramatična atmosfera vladala je i za vrijeme objavljivanja rezultata. Ploča s rezultatima prvo je prikazala 131 glas za i 126 protiv, a tada su neki zastupnici počeli vikati da njihovi glasovi nisu ispravno zabilježeni. Nakon nekoliko napetih minuta, potvrđeno je da je zakon odobren.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara