VIDEO Povijesna odluka u Argentini: Donji dom Kongresa za legalizaciju pobačaja

VIDEO Povijesna odluka u Argentini: Donji dom Kongresa za legalizaciju pobačaja
Foto: EPA

DONJI dom Kongresa donio je povijesnu odluku za katoličku Argentinu, javljaju mediji.

Donji dom argentinskog Kongresa podržao je zakon koji legalizira pobačaj u prva dva tjedna trudnoće. Nakon debate koja je trajala dulje od 22 sata, zakon je odobren sa 129 glasova za i 125 protiv, dok je jedan zastupnik bio suzdržan. Zakon sada ide na glasovanje u Senat.

Predsjednik Mauricio Macri veliki je protivnik tog zakona, ali izjavio je da neće uložiti veto na njega ako ga odobre oba doma Kongresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobačaj je trenutno ilegalan u Argentini, osim u slučajevima silovanja ili ako su ugroženi život i zdravlje trudnice. Žene koje žele obaviti pobačaj moraju tražiti sudsko dopuštenje, a kritičari trenutnog zakona smatraju taj korak nepotrebnim odgađanjem postupka.

Sve do tri sata prije glasovanja činilo se da su u većini protivnici pobačaja. Tada je zastupnik u pokrajini La Pampa izjavio da se zajedno s dvojicom kolega predomislio i da će glasovati za novi zakon.

Dramatična atmosfera vladala je i za vrijeme objavljivanja rezultata. Ploča s rezultatima prvo je prikazala 131 glas za i 126 protiv, a tada su neki zastupnici počeli vikati da njihovi glasovi nisu ispravno zabilježeni. Nakon nekoliko napetih minuta, potvrđeno je da je zakon odobren.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara