VIDEO Prošla je godina dana od apokaliptičnog požara koji je zapalio Dalmaciju

VIDEO Prošla je godina dana od apokaliptičnog požara koji je zapalio Dalmaciju
Foto: Damira Kalajžić

PRIJE točno godinu dana zapalila se Dalmacija. Strašan požar tog je 17. srpnja krenuo oko jedan sat ujutro iz Tugara, sela u omiškom zaleđu, prema Splitu. Puhala je snažna bura, a nikakvih oborina nije bilo na vidiku. Požar se brzo širio pred očima zabrinute javnosti, gutao polja u selima koja su mu se našla na putu, a onda se dogodilo ono čega su se mnogi bojali - vatra je zahvatila splitska predgrađa.

U večernjim satima planula su istočna splitska predgrađa, gorjelo je nedaleko od benzinske stanice, a vatra je zahvatila i Karepovac. Sve je prijetilo potpunom katastrofom. No u večernjim satima brojni su vatrogasci, ali i civili nakon duge borbe uspjeli vatru staviti pod kontrolu.

Apokaliptične fotografije iz Dalmacije obišle su cijeli svijet. A dan nakon požara krenula su politička prepucavanja. Izjava premijera Plenkovića o atraktivnom požaru izazvala je bijes javnosti.

"Vjerujem da ćemo iz ovog požara koji je interesantan i stoga jer je praktički došao do Splita i odlagališta Karepovac izvući određene pouke i unaprijediti sve mehanizme koordinacije nadležnih službi", rekao je premijer Plenković nakon sastanka kriznog stožera u Splitu.

"Ja bih odvojio ovo internetsko vrijeme komuniciranja svih sa svima bez potpunih informacija. Tu je bitna razlika. Glavni koji reagiraju su naši vatrogasci, županijsko zapovjedništvo te glavni vatrogasni zapovjednik koji također ima sve informacije. Prema potrebi se procjenjuje kakav je dodatni angažman potreban. Ljudi koji žele mogu pomoći, ali njihova aktivnost treba biti koordinirana od onih koji su zaduženi. Važno je da ne dođe do kaotične situacije. Ovo je postalo atraktivno jer je sam Split u pitanju, ali sve nadležne službe su reagirale dobro", objasnio je premijer tada, a o njegovim izjavama se danima pričalo u javnosti.

Požar je umalo doveo do rošada u vladi. Nakon medijskog prepucavanja s predsjednicom Kolindom, ministar obrane Damir Krstičević dao je ostavku. Ali je istu brzo povukao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara