VIDEO Prvo požari pa poplave i tuča. Australiji sada prijete i smrtonosni pauci

VIDEO Prvo požari pa poplave i tuča. Australiji sada prijete i smrtonosni pauci
Foto: Printscreen - Facebook/Australian Reptile Park

Australija se već suočila s ekstremnim požarima i tučom ove godine, piše CNN. Sada stručnjaci upozoravaju ljude da se paze smrtonosnih pauka, jer su se stvorili savršeni uvjeti u kojima bi oni mogli opstati.

Vlažni šumski predjeli istočne Australije postaju prirodno okruženje za nekoliko vrsta pauka poznatih po svom vrlo toksičnom otrovu koji brzo djeluje. Među njima je i sidnejski pauk dupljaš (Atrax robustus). U srijedu je iz australskog Parka reptila, koji je smješten u Somersbyju, u saveznoj državi New South Wales, rečeno da je aktivnost pauka pojačana posljednjih dana.

"Zbog nedavne kiše i vrelih dana kakvi su sada, očekujemo da će se ovi pauci početi kretati svuda okolo", kaže glasnogovornik parka, Daniel Rumsey.

"Sidnejski dupljaši su potencijalno jedni od najopasnijih na svijetu kada je u pitanju djelovanje njihovog otrova i zato ih moramo tretirati veoma ozbiljno", dodaje Rumsey.

Iznimno su opasni

Australiju su opustošili najgori požari viđeni posljednjih desetljeća, najmanje 28 ljudi je poginulo ovom prilikom, a u New South Walesu štetu je pretrpjelo preko 3.000 domova.

Nekoliko oluja donijelo je osvježenje u pojedinim predjelima prošli tjedan, ali su bujne poplave stvorile nove rizike. Dijelovi jugoistočne Australije su pogođeni tučom veličine loptice za golf, dovoljno snažnom razbiti prozore na automobilima i ozlijediti ptice. To se dogodilo manje od 24 sata nakon što su regiju pogodile velike pješčane oluje.

Warren Bailey, vlasnik tvrtke za kontrolu štetočina u Sydneyju, rekao je da su ovi pauci obično aktivni tijekom ljeta, ali njihova sezona je počela kasnije ove godine, jer je vrijeme bilo veoma suho proteklih nekoliko mjeseci.

"Njihov otrov je prilično toksičan i mogao bi ubiti nekoga. Ova vrsta pauka sada je izašla zbog kiša koje su padale i mogu ući ljudima u kuće kroz zemlju ili preko krovova", priopćava Bailey.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara