VIDEO Rusija ima ogromnu vojnu vježbu, sudjeluje preko 100.000 vojnika

VIDEO Rusija ima ogromnu vojnu vježbu, sudjeluje preko 100.000 vojnika
Screenshot: Ruptly

RUSIJA je danas počela velike godišnje vojne vježbe, mobiliziravši do subote 128.000 ljudi u središnjem dijelu zemlje, među kojima su i kineski vojnici, a cilj je odbijanje mogućeg islamističkog napada.

Detalji 

Vježbe se najvećim dijelom održavaju u regiji Orenburg, koja graniči s Kazahstanom. Nazvane su Centar-2019. i u njima sudjeluje "više od 20.000 vojnih vozila, gotovo 600 letjelica i do 15 brodova", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

Osim ruskih vojnika, u vježbama trebaju sudjelovati i vojnici iz Kine, Indije, Pakistana te nekoliko zemalja središnje Azije. Sudjelovat će i dvadesetak kineskih zrakoplova i helikoptera.

Vježba se temelji na scenariju u kojem neka neodređena zemlja na jugozapadu Rusije, koja je prešla na radikalni islamizam, počinje oružani sukob s Rusijom, rekao je prošli tjedan zamjenik ruskog ministra obrane Aleksandar Fomin.

Ustaljena vojna tradicija 

Rusija svake godine u rujnu organizira velike vojne vježbe.

U prethodnim vježbama u istočnom Sibiru i na ruskom Dalekom istoku sudjelovalo je 300.000 ljudi, kao i cjelokupni moderni arsenal ruske vojske, uključujući projektile Iskander, koji mogu ponijeti nuklearne bojne glave.

Godinu dana ranije, vježbe Zapad-2017. izvedene su u blizini granice s Litvom i Poljskom, što je razljutilo NATO i više europskih zemalja koje su to protumačile kao provokaciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara