VIDEO Ruska vojska stigla u Siriju

VIDEO Ruska vojska stigla u Siriju
Screenshot: YouTube

RUSKE snage krenule su danas u prve ophodnje na sjeveru Sirije u sklopu rusko-turskog dogovora o povlačenju kurdskih snaga, izvijestili su ruski državni mediji.

Tijekom prvih raspoređivanja po putanji određenoj na sjeveru Sirije stanovnici sirijskih sela pozdravljali su ruske vojne policijske postrojbe, navodi državna agencija Tass, pozivajući se na priopćenje ruskog ministarstva obrane.

Ranije danas ministarstvo je objavilo da je konvoj ruske vojne policije u 10 sati po srednjoeuropskom vremenu prešao Eufrat u smjeru sirijsko-turske granice.

Ruska policija će pomoći u povlačenju Jedinica narodne zaštite (YPG, kurdski borci) i u njihovom razoružanju 30 km unutar sjeveroistočne Sirije prema granici s Turskom, dodalo je ministarstvo.

Dogovor Putina i Erdogana

Na temelju jučerašnjeg dogovora između ruskog predsjednika Vladimira Putina i turskog Recepa Tayyipa Erdogana, Rusi i Turci počeli su u srijedu u podne zajedničke ophodnje koje će potrajati 150 sati.

Rusko ministarstvo obrane je objavilo kartu sjeveroistoka Sirije i odredilo položaje 15 novih sirijskih kontrolnih točki na granici.

Vojnici koje je poslala Moskva danas su se sreli s dužnosnicima grada Kobane, simbolom otpora Islamskoj državi.

Sukladno rusko-turskom memorandumu, Turska zadržava kontrolu nad drugom regijom sjeveroistoka gdje je njezina vojska već nazočna i nad kojom je preuzela kontrolu tijekom ofenzive pokrenute 9. listopada na YPG.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara