VIDEO SAD nabavlja nove, moćne avione: Bit će puni oružja i najmodernije tehnike

VIDEO SAD nabavlja nove, moćne avione: Bit će puni oružja i najmodernije tehnike
Foto: Twitter

AMERIČKO ratno zrakoplovstvo planira kupiti 12 najnovijih F-15X borbenih zrakoplova koji bi trebali zamijeniti zastarjelu zračnu flotu modela F-15C/D. 

Pentagon planira zatražiti 1,2 milijarde dolara iz vojnog budžeta za 2020. godinu za najnoviju verziju mlažnjaka starog nekoliko desetljeća, javlja Defence Blog

Prema podacima Bloomberga, odluka o kupnji novih zrakoplova dolazi iz samog vrha Pentagona, uz dodatan poticaj od strane zamjenika ministra obrane Pata Shanahana, ali ne i samog zrakoplovstva. 

Ponude Boienga i Lockheed Martina 

Web stranica Defense One objavila je priče o ponudama od strane Boeinga, koji nudi naprednu verziju mlažnjaka F-15, i Lockheed Martina, koji nudi hibridnu verziju borbenih zrakoplova F-22 Raptor i F-35. Sličnu ponudu već su dobile japanske oružane snage. 

F-15X, poznat pod imenom Udarni orao na steroidima, najnovija je verzija svjetski poznatog borbenog mlažnjaka F-15 Eagle. Za razliku od prethodne, ova verzija bila bi opremljena boljom avionikom i radarima i bila bi u stanju prenijeti više desetaka raketa zrak-zrak. 

Cijena bi također trebala biti povoljnija i niža od 95 milijuna dolara kolika je vrijednost modela F-35A te bi svaki sat leta novog Eaglea koštao 27.000 dolara. 

Boeing također tvrdi i da je nova verzija aviona izgrađena na način da u pogonu može biti desetljećima, budući da joj je rok korištenja 20.000 sati.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara