POGLEDAJTE OPET ŠTO JE GOVORILA JUČER Sutkinja je 2015. tvrdila da je do tragedije došlo iz nehaja

POGLEDAJTE OPET ŠTO JE GOVORILA JUČER Sutkinja je 2015. tvrdila da je do tragedije došlo iz nehaja

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

SUTKINJA Maja Šupe jučer je Tomislava Horvatinčića oslobodila krivnje za smrt talijanskog bračnog para jer nije dokazano da je nedjelo za koje je bio optužen počinio iz namjere i nehaja.

"Nakon ponovljenog raspravljanja te ocjenom svih u postupku iznesenih dokaza, imajući u vidu obranu optuženika, iskaze svih svjedoka, a naročito rezultate obavljenog vještačenja, ovo sudsko vijeće nije na siguran i nedvojben način utvrdilo da je počinjeno kazneno djelo koje mu je bilo stavljeno na teret. S obzirom tu činjenicu, sud je donio oslobađajuću presudu", kazala je u obrazloženju presude predsjednica sudskog vijeća Maja Šupe.Pojasnila je da iz novih dokaza, ispitivanja svjedoka i vještačenja proizlazi da Horvatinčić djelo nije počinio iz namjere, ali ni iz nehaja. "Ovo vijeće zauzelo je stav da djelo koje je optuženiku stavljeno na teret nije počinjeno ni iz namjere, odnosno, kako proizlazi od optužbe, s neizravnom namjerom, a niti iz nehaja. Dakle, optužba nije dokazala da je djelo počinjeno na način kako to proizlazi iz podignute optužnice“, obrazložila je Maja Šupe.

Sud zaključio da je u vrijeme nesreće Horvatinčić bio bez svijesti

Dodala je i da izostanak reakcija u trenutku nesreće potvrđuje Horvatinčićevu obranu da je bio bez svijesti. "Sud je prihvatio i onaj dio obrane da su tog dana na moru bili dobri uvjeti na plovidbu, da nije bilo nikakve gustoće prometa, da je krećući se otvorenim morem razvio brzinu od oko 26 čvorova, dakle glisirajući svojim plovilom, da je vidljivost bila dobra i da je on primijetio jedrilicu oštećenih te da kao iskusni, dugogodišnji pomorac ni u kom slučaju nije doveo u pitanje činjenicu da će se s navedenom jedrilicom mimoići, a upravo nedostatak njegove reakcije, odnosno nepoduzimanje nikakvog manevra u zadnjoj fazi mimoilaženja na udaljenosti od nekih 250 do 300 metara daje u prilog činjenici da je na kratko bio bez svijesti", kazala je sutkinja.

Istaknula je i da je takav zaključan izveden nakon opsežnog medicinskog i psihijatrijskog vještačenja te saslušanja svjedoka te da Horvatinčić u tzv. stanju sinkope nije mogao vladati svojim postupanjem ni svojom i voljom jer je bio u nesvijesti. "Po mišljenju ovog suda, to je razlog sudara dvije brodice te nastupanja teških posljedica. Uvažavajući rezultate cjelokupnog dokaznog postupka iz svega navedenog proizlazi da optužba nije dokazala da je djelo počinjeno na način kako je optuženiku stavljeno na teret, stoga je ovaj sud prema optuženiku donio oslobađajući presudu“, zaključila je sutkinja Šupe.

2015. proglasila ga je krivim

Godine 2015. Maja Šupe Horvatinčića je proglasila krivim, ali ga je osudila na godinu i osam mjeseci uvjetne kazne. Također, morao je platiti i odštetu od 167 tisuća kuna jer je kriv za pomorsku nesreću u primoštenskom akvatoriju, u kojoj je 16. kolovoza 2011. poginulo dvoje talijanskih nautičara, bračni par Salpietro. Prema toj presudi i zatvor bi išao ako u roku od tri godine ponovi kazneno djelo, no nije mu zabranjeno upravljanje brodom.

Maja Šupe u obrazloženju presude navela je kako je u svom svjedočenju Horvatinčić više puta istaknuo da je jedrilicu talijanskog bračnog para vidio na vrijeme. Sutkinja je kazala i da se Horvatinčić ponašao lakomisleno upravljajući svojim gliserom velikom brzinom, od čak 26 čvorova, iako je bio svjestan da takva brzina može izazvati teške posljedice. Sud je u presudi naveo kako je brzina kojom se Horvatinčić kretao bila nesigurna te je došlo do kršenja propisa o sigurnosti propisa.

Komentirajući njegovu obranu kako je imao glavobolju i doživio ''black out'' prije nesreće, sutkinja je navela da, ako je znao za tegobe, ponašanje je trebao prilagoditi situaciji, odnosno da je morao biti svjestan da takvi problemi mogu izazvati tragične posljedice. Sutkinja je tada smatrala da se tragedija dogodila iz nehaja, ali da to ne otklanja činjenicu da se ona desila.

U izricanju presude sud je uzeo u obzir i olakotne okolnosti.

"Sud je kao olakotne okolnosti cijenio žaljenje, odnos prema djelu i posljedicama djela, spremnost da naknadi štetu obitelji, činjenicu iz kaznene evidencije da je neosuđivan, te da je teškog zdravstvenog stanja, dok posebnih otegotnih okolnosti nije našao", obrazloženje je sutkinje Maje Šupe.

DORH je zatražio izuzeće sutkinje

Zbog sumnje u pristranost, da radi u korist obrane Tomislava Horvatinčića, zamjenica šibenskoga županijskog državnog odvjetnika Irena Senečić zatražila je izuzeće predsjednice sudskog vijeća Maje Šupe, a njezinu zahtjevu pridružio se i Ognjen Frangeš, pravni zastupnik obitelji talijanskoga bračnog para koje je u kolovozu 2011. Horvatinčić udario gliserom i usmrtio ih. No njihovi zahtjevi su odbijeni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara