VUKOVAR - DAN SJEĆANJA

VIDEO Svi su u Vukovaru, počast gradu heroju došlo odati 65.000 ljudi

VIDEO Svi su u Vukovaru, počast gradu heroju došlo odati 65.000 ljudi
Video: Filip Kos/Pixsell Foto: Luka Šangulin/Index, Slavko Midzor/PIXSELL

KOMEMORATIVNIM skupom "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta" u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice, u Vukovaru je počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 27. obljetnice stradanja tog grada u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u jesen 1991. godine.

Oko vukovarske bolnice i u njezinom dvorištu okupio se velik broj građana koji su još u subotu počeli pristizati u Vukovar iz svih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja, a nazočan je i hrvatski državni vrh – predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednici Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i vvlade Andrej Plenković, brojni ministri i saborski zastupnici, predstavnici diplomatskog zbora i drugi.

Nakon programa u dvorištu bolnice u kojem sudjeluje klapa Hrvatske ratne mornarice "Sv. Juraj" i glumac Darko Milas, sudionici obilježavanja predvođeni braniteljima Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, ubijenih i nestalih vukovarskih branitelja koji su se prije okupili na Gradskom stadionu te odatle u koloni došli do bolnice, uputit će se u Koloni sjećanja do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

Misu zadušnicu na groblju će predvoditi željezanski biskup, mons. Egidije Ivan Živković. Nakon mise državna izaslanstva položit će vijence i zapaliti svijeće i podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine obilježava se u spomen na 18. studenoga 1991. kada je nakon gotovo tromjesečne obrane od žestokih napada bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi slomljena obrana grada Vukovara.

Prema podatcima Opće bolnice Vukovar do sloma obrane grada poginule su 1624 osobe, a ranjeno više od 2500. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7.000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Tijek događaja pratite na Indexu:

16:00 Ulicama Vukovara u Koloni sjećanja kojom je u nedjelju obilježena 27. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu prošlo je, po procjeni vukovarskih gradskih vlasti, oko 65.000 osoba.

13:50 Državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila su svijeće podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odajući počast ubijenima i nestalima u obrani Vukovara, slomljenog 18. studenoga 1991. nakon gotovo tromjesečne opsade grada od strane bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi.

Zajednički vijenac položili su i svijeću upalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednici Hrvatskog sabora i vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković, koji su do Memorijalnog groblja došli u Koloni sjećanja od vukovarske bolnice zajedno s desecima tisuća domoljuba pristiglih u Vukovar.

Počast stradalima u obrani Vukovara 1991. odalo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeće izaslanstvo vukovarskih braniteljskih i stradalničkih udruga predvođeno posljednjim zapovjednikom obrane grada Brankom Borkovićem i Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Molitvu za ubijene i nestale u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar molio je nadbiskup đakovački i osječki mons. Đuro Hranić, a svetu misu predvodio je željezanski biskup Egidije Ivan Živković.

13:00 Na Memorijalnom groblju počinje misa.

11:58 U Vukovaru se nalazi više desetaka tisuća ljudi.

11:50 Plenković iz Vukovara nahvalio Tuđmana: On je vodio sjajnu politiku. >>> VIŠE

11:40 "Ovo je Plenkoviću prvi i zadnji put da je premijer", rekao je komentirajući aktualna događanja oko Pupovca. "Nije moguć suživot Hrvata i Srba. Ja niti se želim miriti niti svađati. Meni je svejedno", dodao je. >>> VIŠE

10:57 "Prvi put smo obilježavali ovaj datum '93. godine kada sam okupio ratne zapovjednike u Vinkovcima, nastavili '94. okupljanjem branitelja Vukovara u Đakovu, '96. s deset izabranika kod generala (Jacquesa) Kleina gdje smo tražili da prestanu pirovati nacistički režim ovdje u okupiranom prostoru i prvi put smo došli na groblje. Evo, hvala Bogu, i danas nakon 27 godina, i tako će i biti, svi koji žele zaustaviti kolonu, sretno im bilo", rekao je Borković novinarima uoči početka komemoracije u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. >>> VIŠE

10:50 Bez obzira na protok vremena, na ovaj dan ovdje u Vukovaru osjećaji su usmjereni na žrtve, na junake obrane i na civilne žrtve, na one koji su odavde iz bolnice odvedeni na Ovčaru, rekao je Medved novinarima.  >>> VIŠE

10:30 Krenula je Kolona sjećanja.

10:20 "Danas smo ovdje došli u prvome redu iskazati poštovanje prema gradu Vukovaru, prema Vukovarcima, Vukovarkama i izraziti im zahvalnost za sve što su učinili za Hrvatsku. Prisjećamo se žrtava, poginulih, nestalih, ubijenih branitelja i civila, radilo se o velikoj tragediji, o velikoj nesreći", kazao je Jandroković. >>> VIŠE

9:50  "Prosvjed je sad u drugom, trećem, desetom planu, danas pogotovo su nam heroji i živući i kojih nema u mislima, trebali bi biti svaki dan u godini u mislima onih koji su odgovorni svojom dužnošću za procesuiranje zločinaca, svaki dan bi trebali imati pijetet prema tim ljudima", rekao je Penava. >>> VIŠE

"To je sve što mogu reći, ovo je jednostavno misao na '91. godinu, na heroje grada Vukovara, hrvatske branitelje, stradale civile i nažalost nakon pada grada, na sve nevine žrtve na koje se bestijalno velikosrpski agresor iskalio zbog silnih gubitaka tijekom borbe za Vukovar", poručio je Penava.

9:45 Šef HSS-a Krešo Beljak komentirao je Vukovar.

9:40 "Vukovar je prije svega značio sve. Duboko poštovanje Vukovaru, ogromnoj žrtvi, svim heroja i Škabrnje i Vukovaru. U mislima smo s obiteljima naših poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koji su se žrtvovali za mir. Vukovar je simbol junaštva, otpora, pobjede. Za mene kao ministra branitelja, za cijelu hrvatsku vojsku Vukovar je gravitacijsko središte hrvatske države i upravo zbog toga vratili smo Hrvatsku vojsku u Vukovar i ona je danas tu da se to više nikada ne dogodi", rekao je u Vukovaru ministar obrane Damir Krstičević, javlja N1.

9:00 "Nikome danas nije ugodno u Vukovaru, knedla nam je u grlu kada se sjetimo svega što se događalo ovdje 1991. godine. Poginuli su naši članovi obitelji, prijatelji...Nama braniteljima važno je da se okupimo na jednom mjestu i krenemo zajednički prema krugu bolnice kako bismo i ove godine predvodili Kolonu sjećanja", rekao je Tomislav Josić, predsjednik Savjeta gradonačelnika Vukovara za branitelje, prenosi Hrvatski radio Vukovar.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Vukovar, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Vukovar.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linkudok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara