VIDEO Theresa May pokušala održati povijesni govor, a onda je baš sve pošlo po zlu

VIDEO Theresa May pokušala održati povijesni govor, a onda je baš sve pošlo po zlu
Screenshot: BBC
 
BRITANSKA premijerka Theresa May prekjučer je održala jedan od svojih najbitnijih političkih govora. A svjetski mediji složni su u ocjeni - govor teško da je mogao proći gore. May zaista nije imala sreće - od komičara koji joj je uručio “otkaz”, napada kašlja koji ju je uhvatio, do slova koja su počela padati s pozadinskog slogana.
 
May je svoj govor imala na posljednjoj večeri konferencije njene Konzervativne stranke u Manchesteru, a imao je za cilj učvrstiti poljuljano pouzdanje u njeno vodstvo i poziciju u kojoj će se Velika Britanija naći nakon dovršetka pregovora o Brexitu. Pritom je ambiciozno obećala da će "obnoviti britanski san", ali govor se pretvorio u noćnu moru, piše Guardian.
 
Ispričala se stranci zbog neuspješnih izbora
 
May se u prvom dijelu govora otvoreno ispričala svojoj stranci zbog razočaravajućeg rezultata posljednjih parlamentarnih izbora na kojima su konzervativci izgubili većinu i bili prisiljeni ući u koaliciju s kontroverznim sjevernoirskim lojalistima, Demokratskom unionističkom strankom. Prihvatila je kritike kojima je bila izložena tijekom kampanje, priznajući da je kampanja “podbacila” jer je bila “previše skriptirana i previše predsjednička”. 
 
“Podižem ruke, preuzimam odgovornost. Vodila sam kampanju i žao mi je”, kazala je skrušeno May. Kritičari su, međutim, koristili teže riječi poput “robotski” za njene predizborne nastupe koji su bili puni ispraznih političkih fraza. Neki su je mediji podrugljivo prozvali “Maybot”, slično kao što su lani američkog republikanskog kandidata Marca Rubia iz istog razloga prozvali “Marcobot”. 
 
Komičar joj dao rješenje o otkazu: "Boris me pitao da vam dam ovo"
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
No baš dok je May priznavala svoju odgovornost za slab uspjeh, komičar Simon Brodkin, poznat i pod pseudonimom Lee Nelson, probio se do pozornice i uručio joj lažno rješenje o otkazu, u UK-u poznato kao formular P-45, javlja NPR. “Boris me pitao da vam dam ovo”, dobacio je Brodkin, aludirajući na njenog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona koji je također bio njen glavni protukandidat za nasljednika bivšeg premijera Davida Camerona. Glasine da Johnson i dalje radi “o glavi” May, raspirilo je njegovo soliranje u pregovorima o Brexitu. 
 
 
 
Štoviše, u okviru za razloge davanja otkaza stajalo je “niti snažna niti stabilna” - što je opet aluzija na njen predizborni slogan “strong and stable” i “malo smo zabrinuti zbog Jezze”,  što je nadimak za vođu laburista Jeremyja Corbyna. Brodkin je brzo istjeran s konferencije, ali nevolje po May tu su tek počele - uhvatili su je napadi kašlja i promuklosti koji nisu prestajali do kraja govora, unatoč čaši vode koju je pila i pastili za grlo koju joj je dodao ministar financija Philip Hammond. 
 
Slova počela ispadati sa slogana
 
A uz sve to, slova sa slogana “Building A Country That Works For Everyone” iza njenih leđa počela su ispadati, tako da je od slogana ostalo “Building A Country That Works Or Everyon”. Britanski tabloid Mirror zajedljivo je komentirao ovu nezgodu: “Govor Therese May na konferenciji bio je takva epska katastrofa da se njena poruka doslovno raspadala pred našim očima.” Za mnoge komentatore ovo je bila savršena metafora silazne putanje na kojoj se konzervativci s May za kormilom nalaze još od izbora - koje je samoinicijativno raspisala, očekujući premoćnu pobjedu.
 
Njeni konzervativci su je ipak zdušno bodrili, ustajući i plješćući - pri čemu je, kako se čini, ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd opomenula Johnsona da se i on ustane. Iako su se oni trudili uvjeriti novinare da su čvrsto iza svoje premijerke, u kuloarima se vrlo brzo počelo šuškati da je dio konzervativaca njen govor također vidio kao katastrofu i da traži njenu smjenu. Neimenovani bivši ministar iz te stranke čak je izjavio za Telegraph da je vrijeme da “okončamo ovu agoniju, govor je bio užasan... Ljudi su htjeli da ona ode do 2019., ali to bi se sad moglo dogoditi mnogo ranije”. Da je i ured premijerke shvatio ove spekulacije ozbiljno, potvrđuje njihova izjava Sky Newsu da May ne razmišlja o ostavci. No njen autoritet nakon ovog fijaska očito je dodatno poljuljan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara