VIDEO Vučetić Zekanoviću i Bulju: Nacionalisti su budale, glupi su, a nisu ni svjesni

VIDEO Vučetić Zekanoviću i Bulju: Nacionalisti su budale, glupi su, a nisu ni svjesni
Screenshot: Saborska TV

DIO SABORSKIH zastupnika oštro je reagirao na izjave koje su u raspravi o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u 2018. izrekli Miro Bulj (Most) i Hrvoje Zekanović (Suverenisti).

Bulj i Zekanović su raspravu u provedbi Ustavnog zakona o manjinama iskoristili za napad na manjine i na položaj manjina u Hrvatskoj. 

Zekanović je tako rekao "da ne treba zaboraviti da su prije 30 godina pripadnici jedne manjine uzeli puške u ruku i pokušali rušiti svoju državu, a još nismo čuli od čelnika te manjine pravu, iskrenu ispriku", dok je Bulj uspoređivao prava Srba u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji. 

Pogledajte snimku Vučetićevog brutalnog odgovora Zekanoviću i Bulju

Najkonkretnije im je odgovorio nezavisni zastupnik Marko Vučetić.

"Nacionalizam je glup zbog toga što izdaje ideju nacije. Ideja hrvatske nacije je ostvarena u hrvatskoj državi, a ono što je hrvatska država to je sadržano u Ustavima i zakonima. Kad ne provodimo Ustav i zakone, onda smo protiv ove države. Glupi nacionalisti su protiv ove države, a nisu toga svjesni, glupi nacionalnosti se zalažu da model vladanja u Hrvatskoj bude model vladanja Republike Srbije", rekao je Vučetić.

Brutalna Vučetićeva reakcija uslijedila je nakon izlaganja Bulja i Zekanovića. 

Bulj je rekao da nacionalne manjine u Hrvatskoj većinom ostvaruju svoja prava, što nije slučaj s hrvatskom manjinom u Srbiji koja je šikanirana.

Što je sa sporazumom o reciprocitetu, Hrvati u Srbiji nemaju pravo na svog predstavnika u parlamentu. Srbima su u saboru zajamčena tri mjesta, Srbija za jednog Hrvata izdvaja jednu kunu, kod nas se za pripadnika srpske manjine izdvaja 37, naveo je Mostov zastupnik.

Zekanovića je pak zanimalo hoće li i kulturne udruge, konkretno Srpsko narodno vijeće, snositi teret koronakrize, hoće li i dalje milijuni kuna odlaziti "toj i drugim udrugama koje šire govor mržnje“.

Zekanović: Prije 30 godina pripadnici jedne manjine uzeli puške u ruke i pokušali rušiti svoju državu

 Istaknuo je kako su nacionalne manjine "naša dragocjenost", ali kako ne treba zaboraviti da su prije 30 godina pripadnici jedne manjine uzeli puške u ruku i pokušali rušiti svoju državu, "a još nismo čuli od čelnika te manjine pravu, iskrenu ispriku".

Zekanović je dodao kako danas imamo i "etno-biznis", o čemu "najbolje govori današnja koalicija koja upravlja Hrvatskom, hrvatsko-srpsko-romska koalicija“.

Zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek uzvraća da manjine trebaju biti most Hrvatske i drugih država, pa na primjeru manjina koje zastupa ističe da je proteklih nekoliko godina iz njihovih matičnih država u Hrvatsku stiglo 25 milijuna investicija u objekte i infrastrukturu.

Ne osuđujte narod radi pojedinaca, poručio je spomenutim kolegama.

Babić: RH ulaže napore da poboljša položaj Hrvata u Srbiji

Ante Babić (HDZ) ističe da Hrvatska kontinuirano ulaže napore za poboljšanje položaja hrvatske manjine u Srbiji.

Stalo nam je da imaju bolji status, no to nažalost ovisi i o drugoj strani, rekao je.

Ministar uprave Ivan Malenica sabor je izvijestio da je vlada u 2018. poduzimala brojne aktivnosti u provedbi Zakona, na što je utrošeno 173 milijuna kuna, što je 29 milijuna više u odnosu na godinu prije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara