VIDEO Zaraženi koronom mogu glasati, evo kako

VIDEO Zaraženi koronom mogu glasati, evo kako
Foto: Index

DRŽAVNO izborno povjerenstvo održalo je konferenciju za medije u vezi s odlukom Ustavnog suda o glasanju osoba zaraženih covidom-19.

DIP je našao način da se oboljelima omogući glasanje.

Podsjetimo, Ustavni sud danas je zaključio da nije neprihvatljivo isključiti mogućnost da na biračka mjesta pristupaju zaraženi koronavirusom.

"Izražavamo zadovoljstvo da je Ustavni sud prihvatio ustavnopravno prihvatljivim da zaražene osobe ne mogu osobno doći i prići biračkom mjestu. Međutim, Ustavni sud je ocijenio da takvim biračima pripada pravo da im se omogući glasanje, pod prilagođenim uvjetima. Sukladno tome DIP je donijelo izmjenu i dopunu tehničke upute sa suglasnošću HZJZ-a", rekla je Ana Lovirn.

"Obrisali smo stavak u kojem je bilo rečeno da zaraženi ne mogu glasati i dodali smo članak u kojem definiramo kako mogu glasati", rekao je Slaven Hojski iz DIP-a.

Hojski je objasnio kako će zaraženi glasati uz pomoć druge osobe, koja će po njihovoj punomoći glasati za njih. Birački odbor će cijelu radnju obavljati s osobom od povjerenja osobe koja je pozitivna na koronavirus.

Birački odbor će na poziv birača doći pred stan, neće imati neposredan kontakt. Birački odbor će glasanje obaviti s osobom od povjerenja osobe koja ima covid-19, koja će zaokružiti kandidata i listu po njegovom nalogu, staviti u omotnicu i predati biračkom odboru koji će čekati ispred stana.

"Postoje i dalje mjere zaštitnih maski, rukavica, dezinficiranja ruku i ostalo što je potrebno. Ono što se odnosi na osobu od povjerenja ostaje isto kako je bilo i ranije", rekao je.

Lovrin je dodala kako pozitivna osoba ne smije doći u kontakt s biračkim listićem, članom biračkog odbora ili bilo čime povezanim uz biračko mjesto.

Izmjena Uputa Za Glasanje Zaraženih Koronavirusom by Index.hr on Scribd

 

Lovrin je otkrila kako imaju 476 osoba koje su se prijavile na glasanje iz samoizolacije.

"U samoizolaciji je 4943 pa očekujemo da će se taj broj još povećati. No ne računamo da će svi koji su zaraženi zatražiti glasanje", objasnila je.

>> Ustavni sud odlučio: Zaraženima se ne smije uskratiti biračko pravo

"Na temelju članka 16. Ustava Republike Hrvatske nije ustavnopravno neprihvatljivo isključiti mogućnost da na biračka mjesta pristupaju osobno građani kojima je dijagnosticirana zaraza SARS-CoV-2 (COVID 19) ili bilo koja druga zarazna bolest te se nalaze u izolaciji, kao što je to slučaj s građanima koji se zbog sumnje na neku zaraznu bolest nalaze u samoizolaciji.

Ustavni sud, međutim, ističe da građanima kojima je dijagnosticirana zaraza SARS-CoV-2 (COVID 19) ili bilo koja druga zarazna bolest pripada pravo zahtijevati ostvarivanje biračkog prava, po naravi stvari, prema pravilima o glasovanju izvan biračkog mjesta koja su prilagođena prirodi potencijalne ugroze od zaraze i usklađena sa zahtjevima zdravstvene sigurnosti i zaštite ostalih sudionika u izbornom procesu, kojima Ustav u člancima 58. i 69. jamči zaštitu zdravlja", priopćio je Ustavni sud.

Zaključuju da je DIP, stoga, u svojim uputama i/ili preporukama za provedbu izbora za zastupnike u Hrvatski sabor dužno osigurati, u skladu sa svojim ovlastima, pravnu mogućnost ostvarivanja Ustavom i zakonom zajamčenog biračkog prava svim hrvatskim državljanima kojima to pravo pripada, "uključujući i onim građanima koji to zatraže, a dijagnosticirana im je zaraza SARS-CoV-2 (COVID 19) ili bilo koja druga zarazna bolest te se nalaze u izolaciji".

"Navedeno je Državno izborno povjerenstvo dužno osigurati bez odgode, odgovarajućom prilagodbom pravila o glasovanju izvan biračkih mjesta u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i vodeći računa o zaštiti zdravlja svih sudionika u izbornom procesu", stoji u priopćenju Ustavnog suda koje potpisuje predsjednik suda Miroslav Šeparović.

Više ustavnih stručnjaka, političara i nevladinih organizacija upozorilo je da se uputom DIP-a kojom su iz glasovanja isključene osobe zaražene koronavirusom neustavno i nerazmjerno ograničava temeljno ljudsko pravo na glasovanje, no DIP je ostao pri svome stajalištu pozivajući se na zaštitu zdravlja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara