Vidjeli ste video u kojem se mladi trumpovci rugaju Indijancu? Pojavio se novi

Vidjeli ste video u kojem se mladi trumpovci rugaju Indijancu? Pojavio se novi
Screenshot: Youtube/Indigenous Peoples March Washington

VIDEO koji prikazuje američke učenike srednje katoličke škole kako okružuju i ismijavaju starijeg Indijanca, ratnog veterana, u centru Washingtona, šokirao je zadnjih dana američku javnost.

Učenici - uglavnom bijelci, iz privatne Srednje katoličke škole Covington u Kentuckyju, mnogi od njih s kapama i majicama s predizbornim sloganom Donalda Trumpa "Učinimo Ameriku ponovo velikom" (Make America Great Again) izazvali su brojne osude zbog svog, barem na prvi pogled, vulgarnog i rasistički motiviranog ponašanja prema Indijancu koji je mirno svirao i pjevao ritualni napjev među njima.

Nakon svega se javila i uprava katoličke škole, koja je u priopćenju najavila da će "poduzeti prikladne mjere, uključujući izbacivanje iz škole" za odgovorne učenike. 

No u međuvremenu se pojavila nova snimka koja baca nešto drukčije svjetlo na čitav incident. Naime, snimka koja je jučer objavljena na YouTubeu prikazuje grupicu crnih odraslih muškaraca, koji tvrde da su članovi sekte zvane Crni hebrejski Izraeliti, koja vjeruje da su neki Afroamerikanci potomci jednog od 12 izraelskih plemena, kako izazivaju i vrijeđaju srednjoškolce koji su na washingtonski National Mall došli povodom tamošnjeg Hoda za život, prosvjeda za zabranu pobačaja. Crni "Izraeliti" zasipaju rasističkim uvredama i obližnje Indijance koji su sudjelovali na Hodu domorodaca i druge prolaznike. 

U novom videu se vidi da su sukob izazvali pripadnici crnačke sekte

Kako piše CNN, novi video pruža dodatni kontekst sukobu koji mnogi vide kao posljednji primjer šovinizma i mržnje koja je inficirala Ameriku. Slika podrugljivo nasmiješenog bijelog tinejdžera s trumpovskom kapom koji se unosi u lice starješini plemena Omaha i vijetnamskom veteranu Nathanu Philipsu, zureći u njega bez riječi pri čemu se nijedan od njih dvojice ne želi povući, brzo je postao "viralan" na društvenim mrežama,

No tinejdžer koji se unio ulice Philipsu kaže da su postupci njega i njegovih kolega krivo protumačeni kao izraz rasizma. Nick Sandman je u izjavi ustvrdio da su učenici počeli glasno skandirati kako bi nadjačali uvredljive povike Crnih hebrejskih Izraelita, ne da bi zastrašili ili ismijavali Phillipsa.

"Kad smo došli, primijetili smo četvoricu afroameričkih prosvjednika koji su također bili na stepenicama Lincoln Memoriala... Prosvjednici su koristili govor mržnje", rekao je Sandman.

Indijanac pokušao intervenirati između učenika i crnačkih prosvjednika

I zaista, na snimci se može čuti kako crni prosvjednici vrijeđaju praktički sve oko sebe. "Hrpa pedera koji zlostavljaju djecu", kaže jedan od njih svećeniku koji je bio s učenicima, dok učenike nazivaju "pompoznim gadovima", "djecom incesta" i "bjelčugama" (eng. crackers), a jednog crnog prolaznika koji se zauzeo za njih "crnčugom" (eng. coon). 

"Amerika nikad nije bila velika. Bila je velika samo za vas proklete Južnjake (eng. peckerwoods)", kaže na snimci pripadnih crnačke sekte.

Phillips pak tvrdi da je došao među učenike kako bi intervenirao i svojim napjevom smirio tenzije između njih i pripadnika crnačke sekte, no da su ga tinejdžeri okružili te mu nisu dali da ode. Iako indijanska prosvjednica koja je snimala originalni video tvrdi da su učenici skandirali "Izgradite zid" i "Trump 2020", ti se povici ne mogu čuti ni na jednoj snimci, piše CNN koji je analizirao videomaterijal. 

Nakon što se Philips udaljuje iz kadra, crnački prosvjednici nastavljaju sa svojim verbalnim napadom na učenike, nazivajući ih "pećinskim ljudima", "budućim školskim ubojicama" i "mladim Klanovcima" (referenca na Ku Klux Klan) koji su "profitirali od robovskog rada". Na kraju videa koji traje više od sat vremena učenici odlaze, a "Crni Izraeliti" ostaju razgovarati međusobno, pod očitim dojmom konfrontacije koju su sami izazvali.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara