Vijeće časti HND-a zatražilo na uvid ugovore sklopljene s novinarima

VIJEĆE časti Hrvatskog novinarskog društva (HND) priopćilo je da će zatražiti od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te ministra Andrije Hebranga da im da na uvid ugovore koje je "to Ministarstvo navodno sklopilo s novinarima".

U priopćenju se navodi kako je, "zbog javne prozivke dijela novinara, Vijeće časti HND-a na večerašnjoj je sjednici zaključilo da od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i ministra Andrije Hebranga zahtjeva da dobije na uvid ugovore, koje je to Ministarstvo navodno sklopilo s novinarima, kao i spominjane ugovore koje su sklopile prethodne vlade od 1991. godine, kako bi, na temelju članka 41. stavka 3. Statuta HND-a, Društva moglo pokrenuti postupak".

"Ako Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi ne dostavi ugovore Vijeće časti HND-a zatražit će odgovornost Ministarstva i ministra Andrije Hebranga, zbog blaćenja novinarske profesije", dodaje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Inače, Ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang najavio je danas da će predsjedniku HND-a Dragutinu Lučiću poslati fotokopije dokumenata o sudjelovanju novinara u pojedinim aktivnostima Ministarstva zdravstva u proteklom razdoblju.

Kada je riječ o ugovorima pojasnio je kako će od njih 11, koje su novinari sklopili za prošlog mandata Ministarstva zdravstva, HND-u za sada dostaviti samo ugovor novinara Željaka Krušelja, koji je potvrdio da ga je potpisao, dok će ostale ugovore HND-u dostaviti ako se s tim slože novinari koji su ih potpisali.

Ministar Hebrang Hini je izjavio kako se konzultirao s pravnicima te da, po njihovu mišljenju, ugovor nije javna stvar, i može se objaviti samo u slučaju da se s objavljivanjem složi stranka koja ga je potpisala.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara