Vijeće EU-a uvelo nove mjere protiv kibernetičkih napada, evo što uključuju

Vijeće EU-a uvelo nove mjere protiv kibernetičkih napada, evo što uključuju
Foto: EPA

VIJEĆE EU-a donijelo je mjere koje omogućavaju uvođenje sankcija osobama ili subjektima koji su odgovorni za kibernetičke napade te koji pružaju financijsku, tehničku ili materijalnu potporu takvim napadima.

Riječ je o okviru koji omogućuje uvođenje ciljanih mjera za odvraćanje od kibernetičkih napada koji predstavljaju vanjsku prijetnju EU ili njegovim državama članicama te trećim državama ili međunarodnim organizacijama.

Što uključuju mjere?

Mjere uključuju zabranu putovanja u EU te zamrzavanje imovine osoba i pravnih subjekata. Povrh toga, osobama i subjektima iz EU-a zabranjeno je stavljati novčana sredstva na raspolaganje onima koji su uvršteni na popis.

"Ovo je korak za odvraćanje budućih kibernetičkih napada. Predugo su neprijateljski nastrojeni akteri prijetili sigurnosti EU-a prekidom ključne infrastrukture, napadima na demokraciju, krađom poslovnih tajni i novcem u velikim iznosima. Sada trebamo uvesti zabranu putovanja i zamrznuti imovine onima za koje znamo da su odgovorni za to", izjavio je tom prigodom britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

Vijeće u svom priopćenju navodi da Europska unija ostaje posvećena održavanju otvorenog, stabilnog i sigurnog kibernetičkog prostora te ponavlja svoju predanost miroljubivom rješavanju međunarodnih sporova u njemu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara